Johnny Lilja är förste vice ordförande i kommunfullmäktige där partierna i alliansen inte har en klar majoritet. Vågmästarna är Sverigedemokraterna och med ett nytt parti, Demokraterna, kan det politiska läget bli ännu mer komplicerat.

— De fem ledamöterna i det nya partiet måste ha velat starta ett nytt parti för Jönköpings bästa. De har sagt att de är borgerliga men de är fria att ha vilka åsikter de vill. Det kan bli problematiskt, säger Johnny Lilja.

Sammanträdena i Jönköpings kommunfullmäktige kan bli långa– och kanske förvirrande. Men att bryta sig ut ur ett parti för att starta ett annat tillhör den demokratiska processen, anser Johnny Lilja.

Du har varit partikamrat med de fem ledamöterna i det nya partiet. Hur känns det?

Annons

— Jag har inget personligt agg till någon av dem, de har gjort sitt val. Men jag har önskat att de skulle ha stannat kvar inom Moderaterna. Misstroendevotumet ställdes ju bara mot Ola Helt, inte de andra, säger Johnny Lilja.

Tror du att det blir lugnt inom Moderaterna fram till valet?

— Det är varken bra för partiet eller för politiken att ledamöter bryter sig ut och bildar ett eget parti. Jag har förhoppningar om att det ska bli lugnt men befarar att det inte blir så. Stökigheterna började redan inför valet år 2014 vid nomineringsprocesserna och nu i höst är det dags för det igen, säger Johnny Lilja.

Kommunalråd Peter Jutterström, som ersatt Carin Berggren, är inte förvånad över att hans tidigare partivänner nu startat ett eget parti.

— Jag kan inte låta bli att skratta när de talar om vikten av värdegrunder när vissa av dem ägnat sig åt att reducera och kränka partivänner på ett ganska flagrant sätt. Men vi får hoppas på en slags tillnyktring från deras sida, säger Peter Jutterström.

Namnet på det nya partiet, "Demokraterna Jönköping", skrattar han också åt.

— De här fem personerna har blockerat platser i kommunstyrelsen, i kommunfullmäktige och i nämnderna. Det visar en brist på demokrati, anser jag. Hela det här scenariet skadar politiken, inte bara alliansen utan det skadar förtroendet för politiker i stort, säger Peter Jutterström.

LÄS MER: Storbråket fick Carin Berggren att lämna partiet

LÄS MER: Nu blir Jutterström kommunalråd