Jönköping Energi tackar där ettåringen John. Det är en trevlig och positiv kampanj, men om det ska bli skjuts i klimatomställningen behöver vi får mer än ett tack för att vi är kunder hos Jönköping Energi.

Annons

Här kan vi lära av en snabbt växande klimatrörelse i USA. Rörelsen har ett enda krav: Inför en låg, men stadigt ökande avgift på koldioxid från fossila bränslen, men dela månadsvis ut pengarna till varje vuxen! Alla får lika mycket. Det är ett enkelt och genialt förslag, genom att det förhåller sig neutralt till ideologier och därmed kan ena republikaner och demokrater. Också i Sverige borde förslaget kunna få brett politiskt stöd.

Med en långsiktig strategi att år efter år höja koldioxidavgifterna – och samtidigt se till att vi medborgare får pengarna tillbaka – får vi en hyfsat smidig omställning utan att orsaka instabilitet och oro i samhället. Vi skulle tillsammans successivt ställa om till fossilfria liv. De som belastar klimatet minst, ofta låginkomsttagare, skulle tjäna på omställningen – från dag ett! På lång sikt blir vi alla vinnare. I Sverige kallas förslaget ”Avgift och Utdelning” och beskrivs på Klimatsvaret.se.

Så ser en strategi ut som kan styra ner koldioxidutsläppen kontrollerat och kraftfullt – och därmed få lille John att tacka oss när han blir stor.

Johanna Jerner & Veronika Vestling

Studenter på Jönköping University och representanter för Klimatsvaret Jönköping, en del av det internationella nätverket Citizens Climate Lobby.