När Linus Söderström var liten jobbade hans mamma som ekonomichef i Djurgården. När Linus blev äldre började han spela för DIF.

Fakta: Linus Söderström

Ålder: 20 år.

Tidigare klubbar: Värmdö, Djurgården, Södertälje, Almtuna, Vita Häste..

Fakta: Linus Söderström

Ålder: 20 år.

Tidigare klubbar: Värmdö, Djurgården, Södertälje, Almtuna, Vita Hästen.

Meriter: Uttagen i JVM:s all star-lag, utsedd till bästa JVM-målvakt, SM-guld i J20 och U16.

Kuriosa:

• Blev draftad av New York Islanders som nummer 95 i NHL-draften 2014.

• Linus två år äldre bror Tim Söderström spelade i det Jönköpings Södra som klev upp i allsvenskan förra året. Sammanlagt blev det 22 matcher och fem mål i den gröna tröjan för storebror Söderström, som numera spelar i Assyriska i superettan.

— På ett sätt har jag varit djurgårdare ända sedan jag var liten. Klart det var tufft att lämna klubben. Jag hade varit där länge och lärt känna många människor i föreningen, säger 20-åringen.

Under de två sista åren var Söderström utlånad till Södertälje, Almtuna och Vita Hästen. Han fick inte chansen att spela för Djurgården i SHL och när hans kontrakt gick ut valde klubben att inte förlänga det.

— Sista året var jag en del av A-lagstruppen i DIF, men så som de behandlade mig var egentligen uruselt. Hur kommunikationen brast...

Kände du dig bortglömd i Djurgården?

— Ja, definitivt. Men det är historia nu. Nu är jag i HV och kör stenhårt, säger Söderström och berömmer mottagandet han har fått i HV71.

Annons

— Här blir man verkligen omhändertagen och klubben visar att de tror på mig.

Men det var inte helt självklart att han hamnade i HV71. Det var mycket funderingar och tankar innan han blev Jönköpingsbo.

— Frågan jag ställde mig inför säsongen var: Vill jag spela 40 matcher i allsvenskan, eller vill jag komma till en SHL-klubb där man inte riktigt vet hur mycket man får spela. Men samtidigt att få träna och vara i SHL-miljö varje dag. När jag resonerade fram och tillbaka så kände jag ändå att det gynnade mig mest.

Är det viktigt att som 20-åring få spela kontinuerligt på SHL-nivå?

— Det gäller att komma in här och etablera sig. Jag börjar bli van med tempot här nu och det gäller att ta med sig det till matcherna. Samtidigt har jag ju spelat i det här tempot tidigare. Jag har spelat i två JVM och där kan det till och med vara högre fart. Lite mer tuta och köra. Men ett stort mål för mig den här säsongen är att få kontinuitet i matchspelandet, säger Linus Söderström.

Och i år, för första gången på ett par år, har Linus fått vara helt skadefri under försäsongen.

— Tidigare har det antingen varit rehab eller förebyggande träning på försäsongen. Nu har jag varit frisk och har kunnat köra på för fullt. Det har varit jäkligt kul.

Är du starkare än på länge?

— Ja, absolut, säger 20-åringen som fortfarande väntar på sin SHL-debut.

Fotnot: Texten publicerades i Jönköpings-Postens hockeybilaga den 10 september.

SHL