I fjol gick julhandeln loss på 75 miljarder kronor och varje år slås nya rekord. Samtidigt konstaterar Världsnaturfonden att om alla i världen konsumerade som vi i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot att leva av. Frågan är vad vi ska lägga pengarna på?

En idé för en sundare julupplevelse kan vara att tänka mer ekologiskt, att dra ned på shoppingen, att återbruka. En annan är att gynna den sociala miljön. Att bry sig.

Här är 13 tips för en godare julupplevelse

1. Skänk klimatsmart: Ge bort upplevelser istället för prylar.

2. Tänk second hand. Gör egna presentkort och föreslå en loppisrunda ihop - efter jul.

3. Leta. Titta längst in i garderoben, på vinden eller på sajter som Tradera, Bjussa, Rensa Vinden och Blocket. Allt går igen! Kanske har du en cool retropryl, en film/en bok, samlarsaker eller ett designplagg som förtjänar nytt liv - och skulle glädja någon annan?

4. Var nykter! Uppropet ”Vit jul” samlar namn och bra argument för att låta flaskorna stå under storhelgerna. Åtminstone.

5. Pyssla - do it yourself. Enklast: baka, teckna, måla en lykta eller fyll en glasburk med godis! Och ge bort.

Annons

6. Inspireras. Se till exempel ”Måste julklappar vara nya?”, en video från Medveten konsumtion, på Youtube.

7. ”Ge bort en julmatkasse” med hjälp av Giving People, en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige. Valfri summa, lägst 300 kr.

8. Köp ett ”Julpaket - familj”. Ge bort filtar, mat och vatten för en månad till en familj i ett katastrofområde, via Röda Korset. 515 kronor och du får ett gåvobevis. Julpaket för en person = 103 kr.

9. Det finns ett stort behov av varma kläder inför vintern i Syrien, uppger Unicef. Bidra med 385 kr i gåvoshopen på unicef.se och köp "Vinterkläder - barn".

10. ”Köp INGENTING”. Äger du ett företag? Ge ingenting till medarbetarna och skänk istället 5 000 kronor (eller mer) till Rädda Barnen och ert namn blir bland annat synligt på deras julsajt.

11. Stöd Secret Santa Jönköping. Tomten matchar önskelistor från behövande barn med givare. Har funnits i fem-sex år. ”Det är vårt fjärde år, vi som roddar med det nu”. Tomten finns på Facebook och Instagram och sköter all kontakt via mejladressen secretsantajkpg@gmail.com Dit mejlar du som vill bidra. Du får då ett mejlsvar med förslag på klappar att köpa, direkt ifrån barnens önskelistor. ”Önskelistorna har kommit in från de föräldrar som hört av sig till oss för att de har det trubbligt och vill ha hjälp”. Bidrag är välkomna fram till den 16 december. 2016 hade Secret Santa Jönköping ungefär 550 privata givare + företag och 86 familjer hade hört av sig gällande sina barn.

12. Stöd Svenska kyrkan. Ge en alternativ klapp. Skänk valfritt bidrag på bankgironr 454-6546. Eller via Swish:

Diakonalt arbete i Svenska kyrkan Jönköping. Swish: 123 453 56 47

Hela människan/RIA Swish: 123 138 82 06

Kyrkhjälpen för EU migranter Swish: 123 175 86 55

13. Stöd Frälsningsarmén. De har Julkasseutdelning i Huskvarna och Jönköping 20-21 och 21-22 december. Bidra genom att lägga pengar i Frälsningsarmén ”julgrytor”, utplacerade från första advent i Rosengallerian, på Asecs, Citygross, Maxi och i centrum. Samarbetar också med John Bauer Hotel, Hotel Victoria och tjejgruppen ”Julafton” på Facebook. Sistnämnda samlar in pengar själva och handlar julklappar på Ullared. Hotellen samlar gåvor i sina lobbys, som Frälsningsarmén sedan hjälper till att fördela till bland annat kvinnojourer. Behövande är välkomna till Frälsningsarméns lokaler, eller kan kontakta Edvard Björnvinge på 0739209357.