Det är magasinet Elle som genom undersökningar har listat detta årets stora hälsotrender. 2019 väntas bli året då vi tar hand om oss själva på djupet. Träningstrenden håller i sig, men i allt större utsträckning väntas vi ta hand mer om oss själva genom att dra ner på tempot och kraven.

FAKTA: De största träningstrenderna 2019.

Studiogym: Har redan fått fäste i storstäderna, med små träningsstudios specifikt inrikta..

FAKTA: De största träningstrenderna 2019.

Studiogym: Har redan fått fäste i storstäderna, med små träningsstudios specifikt inriktade på yoga, cykel , pilates och barr listan. 2019 väntas trenden även sprida sig ut i landet.

Träna online: Många aktörer erbjuder allt fler instruktörsledda och interaktiva träningspass som kan utföras var man än är. I vardagsrummet eller på jobbet, till exempel.

Träning med band: Små band som man utför specifika rörelser med väntas få rejält fäste på gymmen detta år.

HIIT och korta pass: Korta och effektiva pass blir allt mer populära på gymkedjorna runtom i Sverige. De effektiva passen kan bestå av exempelvis cykling, magträning och tuff styrketräning.

Högutbildad träningspersonal: Kunskapskraven på PT:s och instruktörer har ökat rejält de senaste tio åren och många PT:s och instruktörer kan nu ta ett gott helhetsgrepp om vår hälsa.

Annons

Prestation ersätts av balans och hållbarhet för både planeten och oss själva genomsyrar 2019.

De största träningstrenderna kommande år väntas exempelvis vara onlineträning och träning med band. Bland kosten väntas köttfria alternativ, havremjölk och hampa vara populärt.

FAKTA: De största hälsotrenderna inom kost 2019.

Probiotika och prebiotika: Maghälsan och onda och goda tarmbakterier har varit ett omtalat ä..

FAKTA: De största hälsotrenderna inom kost 2019.

Probiotika och prebiotika: Maghälsan och onda och goda tarmbakterier har varit ett omtalat ämne det senaste året. Och de påverkar inte bara magkänslan, utan även vårt immunförsvar och näringsupptag och har ett finger med i spelet för en rad andra sjukdomar. Därför fortsätter vi prata probiotika och prebiotika.

Superpulver: Superpulver för att näringsboosta våra smoothies, juices och bowls är fortfarande i ropet. Hetast i år är matcha, maca, gurkmeja, grönkål och sprirulina. Men nästa superpulver att äntra topplistan är moringa. Moringa är rikt på protein, järn, c-vitamin, magnesium, kalium och a-vitamin.

Köttfria alternativ: Vi blir allt mer medvetna om att äta grönt och klimatsmart. 2018 är året då de vegetariska köttalternativen slog igenom ordentligt och blev ett naturligt val även bland ickevegetarianer. Aldrig har utbudet varit så stort som nu.

Havremjölk: I mjölkdisken byter vi alltmer ut de klassiska mejerivarorna mot växtbaserade alternativ som soygurt, mandelmjölk och nötmjölk. Havremjölken spås vara årets storsäljare.

Hampa: Hampaolja och CBD-olja är en snackis världen över, men bristande forskning och vitt skilda lagstiftningar gör att riktlinjerna och populariteten skiljer sig kraftigt åt i olika länder. Substansen cannabidiol, CBD påstås lindra en rad sjukdomar och symptom, men i Sverige har man än så länge en restriktiv syn på CBD-olja och Livsmedelverket läkemedlesklassade den i april. Den traditionella hampaoljan utvinns dock på ett annat sätt och skiljer sig därför åt från CBD-olja. Hampafrön är mycket proteinrika och innehåller flera bra fettsyror och viktiga aminosyror.

Tahini: Smaker från mellanöstern och Afrika kommer stort, och tahini är det nya nötsmöret – den smakrika sesampastan syns överallt i röror, bakverk och bowls.

Fläder: Sommarfavoriten fläder är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna från skada och inflammation och nu väntas det slå igenom ordentligt. Bäret kan också effektivt hjälpa till att stärka immunförsvaret och lindra influensasymptom.

För att få bättre hälsa ligger fokus allt som oftast på återhämtning, sömn och mindre alkohol. Men även hälsotrender som miljömedvetenhet och skärmfri tid väntas också vara populära.