För många har det kommit att bli en uppskattad tradition, att på första april läsa tidningen extra noga i hopp om att lista ut vilken nyhet som är årets aprilskämt.

JP:s senaste aprilskämt

2016: Guidade bussturer till sexskogen i Hyltena

Turistresor med sextema skulle ge ökat klirr i t..

JP:s senaste aprilskämt

2016: Guidade bussturer till sexskogen i Hyltena

Turistresor med sextema skulle ge ökat klirr i turistkassorna i Jönköping. Det hoppades i alla fall entreprenören Virginia Lusth på när hon, i ett försök att rida på den svenska synden, skulle arrangera guidade turer till den omtalade sexskogen utanför Hyltena.

2015: Badlagunen i Gränna fylls igen

Lagom till att Hallpressen skulle sjösätta arrangemanget ”Sommarkväll i Gränna hamn” sades Hamnbolaget och andra lokala aktörer gå ihop för att fylla igen badlagunen i hamnen, till förmån för mer publikplats.

2014: Hundägare som inte plockar upp bajset ska spåras med DNA-hundregister

Nu skulle reglerna skärpas för hundägare som inte plockar upp hundbajset. Hårda böter väntade när kommunen planerade en stor antihundbajskampanj, där alla hundar skulle registreras i ett DNA-hundregister och där det sedan lätt skulle gå att spåra vilken hundägare som inte blockat upp bajset efter sin jycke.

Och det har inte rått brist på kreativitet från mediernas sida. Här kommer en sammanställning av några av de skämt som stuckit ut genom åren.

Öland lossnar. 1950 meddelade Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

Spaghetti på träd. 1957 levererade BBC skämtet om att spaghetti växer på träd. Inslaget innehöll en film från Schweiz som visade hur den långsmala pastan skördades. Flera tittare hörde av sig för att få frön att starta egna odlingar med.

Annons

Nylonstrumpan på tv:n. Klassikern från 1962 där SVT:s Kjell Stensson inför hela svenska folket visar hur enkelt man kan få färg-tv genom att klippa upp en nylonstrumpa och tejpa fast den över bildrutan på sin tv-apparat.

Sommartid i smyg. 1980 skrev Dagens Nyheter att sommartid införts i smyg. Enligt tidningen rådde totalt kaos: alla klockor gick fel och ingen visste vad klockan egentligen var. I själva verket infördes sommartiden en vecka senare, den 6 april. Sedan 1981 infaller sommartiden alltid sista helgen i mars.

Fyrbarnspappan. Västerbottens-Kurirens aprilskämt 2010 utsågs till Sveriges bästa det året. Och visst minns man Andreas Utterhall som lyckats med bedriften att stoltsera som pappa till fyra nyfödda barn - med fyra olika mammor! I en artikel intill de fyra bebisbilderna förklarade Andreas Utterhall att de fyra barnen kom till ”en galen helg” som egentligen var hans svensexa.

Lena PH ny landshövding. Sveriges Radio Jönköping tillkännagav första april förra året att Lena Philipsson skulle efterträda dåvarande landshövding Minoo Akhtarzand. ”Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare”, sa Lena Philipsson till P4 Jönköping.

Prins Oscar blir prins Kent. I fjol gick också Svensk Damtidning ut med att kronprinsessparet fattat ett gemensamt beslut att ge prins Oscar ytterligare ett namn – Kent. För att hedra pappa Daniels favoritband, som nyligen tillkännagett sitt avslut, skulle den lille prinsens fullständiga namn bli Oscar Carl Olof Kent.

Länkar till hur Jönköpings-Posten har skämtat de senaste åren hittar du i faktarutan. Men på JP.se hittar du i dag inget nytt aprilskämt - ett ställningstagande som vi inte är ensamma om. Smålandsposten gick tidigare i veckan ut med att de också slutar med aprilskämt.