Förra året levererade Dan och hans skrivarkollega Calle Kindbom en låt till moldaviska tävlingen. I år är det Litauen som gäller. Men det kunde faktiskt lika gärna ha varit ett annat land som den hamnade i.

— Den låt vi har i år var Österrike intresserad av, då hade vi en jättebra tjej där nere men hon föll på att de tog ut nio artister och den tionde skulle bli ett wildcard. Då skulle låten spelas offentligt för att människor skulle avgöra om låten skulle vara med eller inte. Då vet vi ju inte om den är med, då bränner vi en låt och det ville vi inte. Så då drog vi in den låten för henne. Så blev det Litauen för där vet vi att de (4 roses) kommer att vara med, berättar Dan Fernström som till vardags jobbar på Spira som ljudtekniker.

Dan och Calle har skrivit låtar tillsammans sedan 80-talet och känner varandra från uppväxten i Karlsborg i Västra Götaland. De skriver mycket ihop och hur de sedan går tillväga för att få ut musiken beror lite på låten.

— En del försöker vi sätta i Sverige på Melodifestivalen och sen har vi en kille som heter Keith Almgren som har ett musikförlag som heter Sweden songs och han jobbar med att skicka ut till utlandet. Sen har vi vissa låtar som vi känner att vi kanske inte går vidare med här och då skickar vi upp det till Keith.

Så det är lite av b-uppställningen av låtar som kommer dit?

— På något sätt kanske. Vi har ju en ganska hög ribba här i Sverige. Sätter man inte låten här eller tror inte tillräckligt på den, men vet att det fortfarande är en bra låt - då skickar vi den till Sweden songs.

En stor skillnad när det gäller att skriva för svenska uttagningarna och utländska är att i Sverige har man mer koll på vilken artist som ska framföra låten. Ofta blir man antingen tillfrågad att skriva till en viss artist eller så väljer låtskrivarna och producenten artist. När man kommer ut i Europa är det inte lika lätt.

— Moldavien förra året blev inte bra med den artisten (Nicolette Fyo). Jag såg livenumret sen och hon kunde ju inte sjunga helt enkelt. Då blev jag jätteledsen, vi hade ju bränt en låt - en bra låt.

Till det här året har de dock lite mer koll på kvaliteten på gruppen 4 roses. Tjejbandet var med i litauiska "X-factor" för ett antal år sedan och har varit med på topplistorna på litauisk radio.

— Vi har fått smakprov på hur de låter. Och idag (läs i måndags) spelar de faktiskt in, jag fick meddelande om det förut.

Är det inte svårt att släppa låtar på det sättet?

Det beror på vad låten betyder för en. Jag skriver mycket låtar och vissa brinner man för mycket och de släpper jag inte förrän det är något riktigt bra. Den här låten är jättebra, men lägga den på lager någonstans...vi tog beslutet alla tre då att köra på.

Själva låten är någonstans i gränslandet mellan en ballad och en rejäl poplåt. Låtskrivaren själv vet inte riktigt hur han ska placera den.

— Det är en pampig poplåt i balladträsket någonstans. Depeche Mode är de största förebilderna och de som kan sin Depeche kommer säkert att känna igen "Butterfly" också. Jag har varit där och nosat lite.

När Dan berättar om samarbetet med Calle får man känslan av Brian Wilson och Mike Love i Beach Boys. Där stod Wilson för melodierna och Love såg till att göra det mer kommersiellt gångbart.

— Jag skriver nog mest, men han kan komma med en bra hook. Han kanske inte är den mest fingerfärdiga keyboardisten eller gitarristen, men han har ett bra öra för vad som funkar. Sen brukar jag skriva texten i efterhand, texten kommer alltid sist för oss.

"Butterfly" är med i tredje omgången av uttagningarna som sänds 23 januari.

Förutom "Butterfly" är Dan aktuell med ett singelsläpp just nu. Det är nämligen han och hans bror Lars (Sadman) som tillsammans med Regina Lund har skrivit Reginas senaste singel "Tid".

— Vi träffades hemma i studion och kände på lite grejer. Vi tog lite käk och satte oss i stora rummet hemma med gitarr och piano och Regina på golvet. Sen kom låten på en gång. Den satt bara direkt. Vi har gjort tre låtar tillsammans.