Små Lit är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Region Jönköpings län, Smålands musik och teater och Hallpressen och kommer att arrangeras i hela kulturhuset Spira lördagen den 6 februari.

Fakta: Små Lit

Arrangeras den 6 februari klockan 11-16 i hela Kulturhuset Spira (fri entré) och klockan 17-2..

Fakta: Små Lit

Arrangeras den 6 februari klockan 11-16 i hela Kulturhuset Spira (fri entré) och klockan 17-20 på Caféscenen (slutsålt).

Gästande författare på dagen: Mats Strandberg, Carl-Johan Forssen Ehrlin, Sara Lövestam, Pär Sahlin, Mickan Thor, Annika Paldanius, med flera. Dessutom kommer: Anne-Marie Körling, nationell läsambassadör.

Författare på kvällsprogrammet är: Karin Bojs (Augustprisvinnare 2015 med Min europeiska familj), Mats Strandberg (Engelforstrilogin och Färjan), Ebba-Witt Brattström (Kulturmannen, våren 2016), Gellert Tamas (Lasermannen, filmen Katarina Taikon).

Hela dagen kommer att andas litteratur. På dagen är det bokmässa, intervjuer och uppträdanden på Lilla författarscenen, barnteater, med mera. På kvällen väntar sedan fördjupande författarsamtal från Caféscenen, ledda av Hallpressens kulturchef Anders Rydell.

— Det är otroligt roligt att vårt kvällsprogram har sålt slut. Det är ett bevis för att en stor och seriös litteraturfestival i regionen verkligen behövs, säger Anders Rydell.

— Och fortfarande är det fritt fram för hela familjen att besöka festivalen på dagen, säger Nina Marjavaara.

Då är det dessutom fri entré. Och det ska påpekas att flera av författarna på kvällen även kommer vara där på dagen, uppträda på scen och signera böcker.

Dagen bjuder också på bland annat en bokmässa med runt 50 utställare från regionen, författare och förlag och dessutom två olika barnteaterföreställningar.

Hur väcktes idén med Små Lit?

— Karin Semberg (kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun) frågade mig i våras om Hallpressen ville göra en ”Bokens dag”, vilket vi nappade på direkt, säger Nina Marjavaara.

— Och sedan dess har det rullat på och blivit en heldag med litteratur med ett fantastiskt program som verkligen har blivit en stor succé. Mycket tack vare Anders (Rydells) kontakter på olika förlag.

Det låter som om att detta är den första av många festivaler..?

— Ja, absolut! Det här är bara början.