Intresset från media och allmänhet var stort när den omfattande rättegången mot mannen som misstänks för två dubbelmord startade under fredagen. Säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt var full och det fanns även en sidosal där intresserade kunde följa rättegången.

Den som ville se någon reaktion hos den misstänkte blev besviken. Han visade ingenting under vice chefsåklagare Pernilla Törsleffs framställan av hur han ska ha planerat och utfört mordet av paret i Norrahammar.

Blick stilla, iklädd en svart tröja, jeans och vita sneakers, satt han med slutna ögon bredvid sin advokat Leif Silbersky. Mitt emot honom satt åklagare, målsägandebiträde och de tio barnen, som alla är vuxna, till de döda paren i Norrahammar och på Hökensås.

De anhöriga såg ibland ut att försöka tyda någon reaktion hos den misstänkte affärsmannen.

Dagens förhandling handlade om dubbelmordet i Norrahammar. Det erkänner han nu, samtidigt som han fortsätter att neka till dubbelmordet på Hökensås.

Enligt Silbersky ”ångrar han bittert det han har ställt till med”.

Annons

Leif Silbersky om dubbelmorden

— Han är förstås väldigt pressad och börjar förstå vidden av det här. Gärningen stämmer ju inte alls med hans person. Han är helt ostraffad, en vanlig man med stabil familjesituation.

Åklagaren Pernilla Törsleff menar att motivet till dubbelmorden och de bedrägerier han åtalas för handlar om att affärsmannen levt över sina tillgångar. Hon visade hur hans inkomster drastiskt minskade 2010 och de kommande åren. Samtidigt hade han lika stora utgifter med utlandsresor och lyxkonsumtion.

Det basebollträ som ska ha använts vid mordet tog åklagaren Anders Brokelind plötsligt fram i rätten och visade upp. Något som många reagerade på

— Jag tycker att det var att överdramatisera, men jag valde att inte protestera, säger Silbersky.

Brokelind själv menar att det var viktigt att visa upp det bästa beviset live för rätten.

Barnen till de avlidna har förstås drabbats hårt av händelsen. De och deras anhöriga har inte kunnat jobba under perioder och har varit sjukskrivna, berättade målsägandebiträdena. De begär också stora skadestånd som den misstänkte godtar.

— Han mår dåligt och vill inte ha diskussion om skadestånd, därför går han med på kraven, säger Silbersky.