OBS: Vi har tekniska problem med reprisen, vilket gör att den ligger i två delar. Vi beklagar detta.

Fakta: Mandatfördelningen

I maj lämnade fyra Moderater sitt parti och blev politiska vildar, de har sedan bildat partiet De..

Fakta: Mandatfördelningen

I maj lämnade fyra Moderater sitt parti och blev politiska vildar, de har sedan bildat partiet Demokraterna. Inför budgetomröstningen ser mandatfördelningen så här:

Alliansen: 33

Politiska vildar: 4

Rödgröna: 36

Sverigedemokraterna: 8

Det är mindre än en vecka kvar till kommunfullmäktige ska besluta om budget. Sedan avhoppen inom Moderaterna har Alliansen inte längre mandat för att få genom sin budget utan stöd av de politiska vildarna i partiet Demokraterna. I onsdags släppte vildarna fram de rödgrönas budget i kommunstyrelsen och vilken budget som slutligen vinner stöd i fullmäktige är högst oklart.

Under fredagen kallade de rödgröna till presskonferens där de meddelade att de vill ta fram ett gemensamt budgetförslag med Alliansen, för att undvika parlamentariskt kaos.

— I ett komplicerat och tufft läge är kompromissande en dygd. Idag vill vi från S, MP och V öppna för samtal för att tillsammans med Alliansen gå fram med ett gemensamt budgetförslag till fullmäktige för 2018, sa Ilan De Basso (S), kommunalråd.

Drabbar demokratin

Ilan De Basso sa att de sökte samarbete över blockgränserna redan efter valet 2014. I valet vann Alliansen med ett mandats övertag och De Basso menar att det svaga styret drabbat kommunen.

Annons

— Mandatperioden har varit mycket turbulent. Osäkerheten har i allra högsta grad gjort avtryck i beslutsfattandet, sa Ilan De Basso.

Han menar att kommunens invånare, näringsliv och ideella sektor drabbas av osäkerheten och det svaga styret.

— Det spiller också över på demokratin och påverkar tilltron till politiken i stort, sa han.

Vill kompromissa

Med den nya mandatfördelning som råder sedan avhoppen i Moderaterna så är de rödgröna nu större än Alliansen. Skulle alla politiska falanger rösta som de gjorde i kommunstyrelsen så vinner den rödgröna budgeten. Men i dagsläget är det oklart hur både Sverigedemokraterna och vildarna tänker göra. Även om de rödgröna får genom hela sin budget, kommer osäkerheten fortsätta råda i alla andra beslut som tas framöver.

— Vi kan inte bara nöja oss och se hur det går, det är inte ansvarsfullt. I ett sådant här läge behöver vi ledarskap. Vi ser framför oss en väldigt besvärlig och komplicerad situation med ett söndertrasat beslut och parlamentarisk kris som följd. Det vill vi undvika till varje pris, sa Ilan De Basso.

Ilan De Basso berättade att han personligen informerat Ann-Marie Nilsson (C) om initiativet och att de rödgröna nu förväntar sig en positiv respons.

— Detta är något unikt men situationen är unik. Det krävs pragmatism och vilja att ta ansvar. Vi ska göra vad vi kan för att skapa politisk stabilitet och förutsägbarhet mandatperioden ut. Vi är redo att föra de här samtalen och vi förväntar oss motsvarande kompromissvilja från Alliansen, sa han.