Allt fler partier överger tanken på att satsa 548 miljoner kronor av våra skattepengar på en ny arena på Jordbrovallen. Men frågan är om det blir ett arena–beslut innan valet trots att det pågår förhandlingar mellan alliansen och Socialdemokraterna.

Därför har JP bjudit in till en debatt i vår nya tv–studio för att väljarna ska få veta om det blir en ny fotbollsarena i Jönköping eller inte.

Ann–Mari Nilsson (C) är en av de politikerna som kommer till torsdagens arena–debatt. Hon har tidigare sagt att inget parti vill ha med sig arenafrågan in i valrörelsen. Hon har också sagt att hon är ”trött på det eviga ältandet” om arenan och att hon hoppas på ett beslut innan valet. Hon och de andra allianspartierna vill utveckla Stadsparksvallen men har ingen egen majoritet.

Ilan De Basso (S) kommer också. Han och hans parti skulle kunna avgöra arena–frågan genom att gå med på en utbyggnad av Stadsparksvallen i Stadsparken – frågan är om Socialdemokraterna är beredda att göra det. Tidigare har Ilan De Basso sagt att ingen annan fråga varit så stökig som just den om arenan.

Annons

Mats Tidstrand, ordförande i J–Södra, har presenterat ett eget förslag för en fotbollsarena i Stadsparken. Mest av allt vill klubben ha ett beslut.

LÄS MER: Det 42–åriga förslaget: Bygg om Stadsparksvallen

LÄS MER: Då kan J–Södrafans få besked om arenafrågan

LÄS MER: ”Jag vet ingen annan fråga som har varit så stökig”

Hur stor får Stadsparksvallen bli? Partierna är inte eniga om det heller.

Ann–Mari Nilsson (C) har vill ha ett arena–beslut innan valet.

Mats Tidstrand, ordförande i J–Södra vill ha en arena.

Stadsparksvallen öppnade redan 1902. År 1975 fanns det ett förslag att bygga om fotbollsarenan men ingenting har hänt. J–södra har ett nytt förslag– men vad vill politikerna?

Ilan De Basso (S) är med och förhandlar om en ny arena tillsammans med Alliansen.

Minst fem arena–spår

• Det pågår ett arbete med att ta fram en detaljplan för en ny fotbollsarena vid Jordbrov..

Minst fem arena–spår

• Det pågår ett arbete med att ta fram en detaljplan för en ny fotbollsarena vid Jordbrovallen. Arenan kostar runt 548 miljoner kronor, driftskostnaden blir 32 miljoner kronor om året. Detaljplanen ska upp i kommunfullmäktige i vår och där ska politikerna säga ja eller nej till det här alternativet.

• Kommunalråd Andreas Sturesson lämnade förra hösten in en motion om att riva upp beslutet om en arena vid Jordbrovallen och istället utveckla Stadsparksvallen till allsvensk standard för 100 till 120 miljoner kronor. Den motionen ska också tas i kommunfullmäktige innan sommaren.

• J–Södra har ett eget förslag om att utveckla och bygga om Stadsparksvallen för 200 till 250 miljoner kronor. De vill ha en arena som uppfyller regelverket och som kan utveckla J–Södra.

• Det rödgröna blocket har tidigare velat ha en ny arena på Elmia–området eller på Jordbrovallen i Jönköping. I dagsläget är det osäkert hur hett det alternativet är.

Så här tycker partierna

Moderaterna: Vill bort från Jordbron och kan tänka sig Stadsparken – men arenan får inte..

Så här tycker partierna

Moderaterna: Vill bort från Jordbron och kan tänka sig Stadsparken – men arenan får inte ta hur stor plats som helst.

Centerpartiet: Stadsparken, Stadsparksvallen tillför Stadsparken liv och rörelse.

Kristdemokraterna: Stadsparken där Stadsparksvallen utvecklas till spel för allsvenskan för 100–120 miljoner kronor.

Liberalerna: Kan tänka sig Stadsparken när deras eget alternativ om en arena på Råslätt inte får majoritet.

Sverigedemokraterna: För att säga ja till en arena i Stadsparken ska den vara ”väldigt minimalistisk”. Vill hellre ha en multiarena, kanske på Elmia.

Miljöpartiet: Kan bara tänka sig en varsam upprustning av Stadsparksvallen inom ramarna för den nuvarande arenan.

Vänsterpartiet: Är emot att bygga ut Stadsparksvallen. Partiet vill gå igenom rapporten om Jordbrovallen, ett annat alternativ är Rosenlund.

Politiska vildarna: Stadsparken uteslutet. Jordbrovallen om det blir billigare än 548 miljoner kronor, annars Elmia.