Han har vunnit kock-EM och har både brons och silver i kockarnas VM i bagaget. Under Matfestivalen dyker Tommy Myllymäki (och även kocken Paul Svensson) upp i livesändningen som startar 13.30.

Han ska också under dagen provsmaka och bedöma så många festivalrätter han bara orkar för lokaltidningen. Då hoppas han finna nya gatumatsversioner av sådant som man annars äter på restaurang.

— Det är kul när någon hittat på en innovativ och kul lösning på något som man normalt äter på restaurang. Sedan hoppas jag givetvis att det är välsmakande. I dag har det blossat upp mycket gatumat av kvalitet, men jag är en rätt dålig uteätare i och med att jag jobbar med mat.

Under besöket på Matfestivalen i Skövde finns det dock goda chanser att Tommy Myllymäki fyller streetfood-kontot för en tid framöver.

Hur många rätter orkar du?

— Jag har gjort samma sak under arbetet med Sverigeresan med TV 4. Jag är rätt uthållig när det gäller att äta. Så länge maten är god behöver man inte tänka så mycket.

Det blir första gången som Tommy Myllymäki besöker Matfestivalen.

Annons

— Det känns spännande. Jag har hört lite grann om den tidigare. Det blir kul att se ett sådant ganska stort spektakel.

På fredagen kommer Tommy Myllymäki finnas i Skövde Nyheters tält för att prata mat. Kanske blir det några ord om hans kommande bok, med fokus på fisk och skaldjur. Den ges ut i oktober.

Alla tycker något om mat, många tycker att de kan laga mat, hur relaterar du till det som kock?

— Det är ju alltid tycke och smak som man pratar om. Den är ju personlig, smaken, det är därför det är så intressant. Man kan angripa matlagning på olika sätt.

Hösten ser ut att bli en lugnare period för Tommy Myllymäki. Om man med lugnare menar engagemang i en rad olika restauranger på olika platser i Sverige, varvat med nya tv-inspelningar.

Tommy Myllymäki driver bland annat Julita Wärdshus utanför uppväxtstaden Katrineholm, samt Sjön i Jönköping, där han i dag bor tillsammans med fru och två små barn.

— Min fru kommer från Jönköping. Vi flyttade hit 2009.

Hur tycker du att matkulturen i Jönköping har förändrats under de åren?

— Matkulturen har utvecklats, men uteätandet domineras ändå väldigt mycket av företagare. Det jag har önskat är att en middag inte behöver vara världens största grej, säger Tommy Myllymäki och påpekar att det är mer på det viset i andra delar av Europa.

Vilken matupplevelse längtar du personligen mest efter just nu?

— Jag älskar att resa och äta mat. Jag har länge velat åka till Japan. Där finns en otrolig renhet och fokus på huvudråvaran.

Vilken blir nästa stora mattrend?

— Vi kommer att äta mer grönsaker i allmänhet. I dag pratas det om ‘meatless Monday’, men nu tror jag att det kanske kommer att bli två köttfria dagar i veckan. Sedan tror jag att det latinamerikanska köket, med seriöst lagade tacos, kommer ännu mer.