Han ger oss tre timmar och 15 minuter kvalitativ rockunderhållning. En låtlista med många utropstecken men knappt några frågetecken. Han har ett kompband som sjuder av liv, vrider och vänder på enkla fraser och följer mästarens minsta vink. Sångrösten är klar och tydlig även om vissa fraseringar går mot strömmen. Men så gör ju nyss nämnde Dylan också.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Annons

Visst finns det svaga punkter under en så här lång tidsrymd. Strategin i konsertens början att mata på med låtar i samma tempo är tröttande. Kanske är det en form av startsträcka. När tempot väl går ner kan lugnare nummer glänsa. "Senare år" är vacker i sin resignerande reflektion. Publiken kan inte hålla sig utan applåderar mitt i. "Den här låten är inte riktigt slut än", mumlar Uffe och fortsätter. Rätt ska va rätt.

Den trogne vapendragaren Janne Bark är givetvis med på gitarr men uträttar inga riktiga storverk ikväll. Istället är det trummisen Andreas Dahlbäck som briljerar. Batteristen går ut hårt och ökar sedan. Tappade trumpinnar ersätts på de mest kreativa vis och ett visst mått av galenskap sitter alltid bra på en trumstol. Lundell och Bark tjafsar om var de spelade igår, var det Uppsala eller Eskilstuna? De har iallafall med sig en låt från Eskilstuna: "Kärleken väntar". Kentlåten låter inte som en cover, mer som en Uffelåt med abstrakt text.

Så blir det lite småsegt ett tag, men från och med "Kär och galen" är det klackarna i taket hela vägen. Det är som om alla i Konserthuset lägger in en högre växel. Det har skrikits efter "Sextisju, sextisju" hela kvällen och här kommer den med oräkneliga omtag av refrängen. "Gå ut och va glad" ger utrymme till en lång utläggning om en deppig vinter för 15 år sedan som illustreras med att Lundell helt enkelt lägger sig på golvet framför första bänkraden. Snacka om att bjuda på sig själv...

Jaja, allting måste ha ett slut och det är dags att stänga "Club Zebra". Alla vet att det är sista låten, tack och hej. Men att det skulle vara sista konserten i Jönköping? Sista turnén? Det tror nog inte ens huvudpersonen själv innerst inne...

Konsert: Ulf Lundell

Medverkande: Ulf Lundell, Jan Bark, Surjo Benigh, Andreas Dahlbäck, Jens Frithiof, Thomas Hallons..

Konsert: Ulf Lundell

Medverkande: Ulf Lundell, Jan Bark, Surjo Benigh, Andreas Dahlbäck, Jens Frithiof, Thomas Hallonsten och Marcus Olsson

Plats: Jönköpings Konserthus

Betyg: Fyra stickor