Det var på midsommarafton som en hästägare söder om Tidaholm hittade ett av sina föl dött i hagen. Uppenbarligen hade något rovdjur ätit av kroppen. Rovdjursspåraren Alfred Åkesten blev kallad för att ta reda på vad för djur som varit på fölet. Han konstaterade att det sannolikt är ett lodjur som ätit av fölet, men att det dött av någon annan orsak.

– Jag kan inte se att det inte finns något yttre våld på fölet som kan ha orsakat att det dött, säger Åkesten. Han är säker på att fölet redan var dött när lodjuret kom dit.

Men vad kan fölet då dött av?

Annons

– Det kan jag inte säga. Det har jag inte befogenhet till, men det är större risk att ett föl dör av att ha fått i sig någon giftig växt eller liknande än att det blivit slaget av ett lodjur. Det har nämligen aldrig hänt förut, vad jag vet.

Lodjur i trakten

Men det har ändå gjorts iakttagelser av lodjur i Tidaholmstrakten. I juni har någon rapporterat in att man sett lodjur vid Varv norr om Tidaholm.

– Det har funnits lodjur i den trakten länge, säger Alfred Åkesten. Det är nästan lika vanligt att man ser lodjur där som att man ser en grävling.

Det kan vara så att det är det lodjuret som ätit av hästen, eftersom lodjur promenerar flera mil bara på en dag. Att det däremot slagit hästen dementerar Alfred Åkesten å det kraftigaste.

– Det är inte alltid jag är så säker på min sak, men den här gången är jag det.