Stämningen var uppsluppen i Nykyrke Hembygdsgård när Stefan Löfven ankom med poliseskort. I välkomstkommittén stod flera kända socialdemokratiska ansikten, bland annat regionrådet Carina Ödebrink och Mona Forsberg som är oppositionskommunalråd i Jönköpings kommun. Ännu var det över en timme kvar innan statsministern skulle hålla tal och han passade på att gå runt och hälsa på de som redan hade hunnit komma på plats innan han mötte pressuppbådet.

– Du är här tidigt, jag trodde att du skulle komma senare, sade en man i förbifarten.

– Jag kan åka tillbaka och komma igen om du vill, sa statsministern snabbt och skrattade.

Sedan mötte Stefan Löfven pressen. Och fick svara på frågor vissa frågor flera gånger.

– Jag älskar att åka runt i vårt fantastiska land och då brukar vi fråga våra partidistrikt om de har några spännande förslag och då kom Mullsjö upp som ett. Jag kände att jag gärna åker hit. Jag har varit i Habo men inte Mullsjö, svarade Stefan Löfven på allas fråga om varför han kom just till Mullsjö.

Hur är dina intryck av Mullsjö hittills?

– Det här är fantastiskt vackert, det är en del av det genuina Sverige som jag verkligen älskar. Jag är ju själv uppväxt lång långt från storstan, det här tycker jag om.

Vad har nationaldagen för personlig bakgrund för dig?

Annons

– Jag känner mycket för att vi ska stå upp för och fira vårt fantastiska land varje år som vi gör. Det tycker jag är oerhört viktigt. Medveten om att vi finns i en större gemenskap, både i en europeisk och global. Det kännetecknar vad Sverige har gjort i många år. Vår stolthet för nationen innebär inte något gentemot andra nationer. Vi är stolta över vårt land.

Bakom statsministern hade nationaldagsfirarna fyllt området till bredden. När väl Stefan Löfven stod i talarstolen hade de längst upp i området svårt att se något. Det var en stor blandning på människor. Äldre kvinnor i folkdräkter stod jämte män i kostym (främst politiker och Säpo), jämte dem stod sedan människor i shorts och t-shirts. ålderspannet var uppskattningsvis mellan nyfödd och ett fullt sekel.

– Tack så hjärtligt för detta och tack för välkomnandet. Jag tycker att det är så roligt att vara här i Mullsjö. Jag har varit i Habo, men aldrig i Mullsjö. Så det är väl dags för Mullsjö också, sade Stefan Löfven och fick så klart ett rungande ja.

Talet gick sedan över till att handla om demokratin, den allmänna rösträtten som firar 100 år och inte minst alla människors lika värde.

– Människovärdet är och ska förbli lika.

Efter en kvart var statsminister Stefan Löfven klar med talet. Delar av publiken lämnade i och med det. Nationaldagsfirandet fortsatte som det brukar göra efter det.

I videospelaren ovan kan du se Stefan Löfvens tal i sin helhet.

Live-published photos and videos via Shootitlive