För det kommunala bostadsbolaget Vätterhem innebär beskedet att de privata förskolorna Kulingen, Montessori, Sagoskogen och Fru Ebba får sina nya lokaler i den norra delen på Vätterhems mark. Det är det område de blivit lovade att få bygga på från början.

Får alla fyra förskolorna plats där?

– Vi får nog in tre förskolor där och så bygger vi den fjärde i anslutning till det området, säger Henrik Möller, byggchef på Vätterhem.

Beslutet innebär att Jönköpings kommun får bygga sin förskola i den södra delen där den privata förskolan Fru Ebba ligger idag.

– Nu går vi in direkt och börjar planeringen, det är viktigt att vi kommer igång, säger Henrik Möller.

Orsaken till konflikten var att kommunen ville bygga sin förskola på Vätterhems mark och därmed bröts Vätterhems löfte till de fyra fristående förskolorna. Konflikten blev så djup att kommunalråd Andreas Sturesson (KD) tvingades bjuda in till två krismöten.

– Idag har vi kommer fram till en lösning som alla tycker är rimliga. Vår bedömning är att de fem förskolorna tillsammans ger den kapacitet som området behöver, säger Andreas Sturesson.

Den här frågan har tagit mycket tid och kraft att lösa. Varför blev det så här?

Annons

– Ett skäl, det måste man erkänna, är att barn–och utbildningsförvaltningen har bytt uppfattning under resans gång, säger Andreas Sturesson.

LÄS MER: Idol–profil får ja till nytt gymnasium på Strandängen

LÄS MER: Strandängen får ny elbusslinje