Det säger Katarina Lööv, Stockholm, som rest speciellt för att ta del av Skördefesten på Visingsö. Nu är det inte så märkligt. Hon är nämligen uppvuxen i Gränna och hade nu med sig sina föräldrar på turen runt ön.

Det var den elfte Skördefesten i ordningen som nu anordnades.

Årets Skördefest bjöd på 40 olika stopp på ön. Det var en provkarta på många olika saker. Där fanns allt från utställningar, till provsmakning av olika produkter, kravodlat, försäljning av textilier, loppisar, konst, smycken, hantverk och en medelhavs trädgård som förevisades.

Kort sagt.

Det fanns lite av varje för många olika smaker.

Många cyklade

Bengt Svensson, Skördefestgeneral, var också nöjd med lördagen.

— Jag har hållit till i hamn under dagen och tycker att det är lugnare där än tidigare. De extra färjeturerna har gett oss en bättre logistik, men även det faktum att många valde att cykla runt ön.

Annons

— På Persgården har man statistik över antalet besökare. Det var 800 när jag frågade och ungefär lika många vid den tidpunkten på dagen som ifjol. Då hade vi över 2500 här under hela helgen. Så förhoppningsvis blir det lika många besökare här nu, säger han.

Det fanns många loppisar på ön. Othilia Edman och Agnes Gunnar satt utanför Fasaneriet och sålde leksaker, kläder, köks- och prydnadsföremål.

— Vi vill få in pengar så vi kan åka runt på ön i eftermiddag. Jag vill till äppelodlingarna i söder och köpa äpplen och så tänker jag handla lite godis. Vårt mål är att få in 500 kronor men blir det 100 så är vi nöjda, säger Othilia Edman.

JP:s utsända fortsatte också till en äppelodling fast norrut och till Torp.

— Det har inte varit någon bra skörd i år. Förra året var ett kanonår och då brukar det bli sämre året efter, säger äppelodlare Janne Pettersson.

En bit bort stod Leif Reinisch och sålde äppelmust ur sitt mobila musteri. Han visade hur det går till och lät även besökarna smaka på slutresultatet som såldes i treliters bag in boxar.

— Vi har fått två-tre ton äpplen från odlingarna här och av dem kommer vi göra ungefär 1500 liter must. Jag har varit med på Skördefesten under många år och det är alltid lika trevligt. För vårt företags del är det ett bra sätt att få visa upp sig så att vi därmed kan utöka vår kundkrets, säger han.