Han är kritisk till att staten inte tar hänsyn till kommunernas bostadsmarknad innan de gör en fördelning över hur många nyanlända flyktingar som ska bo i de olika kommunerna.

Här byggs fler flyktingboende

Byggkompaniet i Nässjö ska också bygga på de här platserna:

• 30 lägenheter i Bottn..

Här byggs fler flyktingboende

Byggkompaniet i Nässjö ska också bygga på de här platserna:

• 30 lägenheter i Bottnaryd - boendet är överklagat och kan därför inte startas

• 30 lägenheter på Fagerslätt

• 20 lägenheter i Tenhult, bakom industriområdet

• 20 lägenheter i Barnarp, mitt emot "festlokalen" och bakom den gula tegelvillan.

• 20 lägenheter på Ljungarum där den gamla kiosken låg tidigare.

— Vi får ett högt tal för att vi har en låg arbetslöshet. Men det tar tid att bygga nya bostäder, säger Andreas Sturesson.

Utöver de 472 personerna som har uppehållstillstånd räknar Andreas Sturesson med att det kommer ytterligare tusen flyktingar som ska lösa sitt boende på egen hand. Många kanske gör det genom att flytta in hos redan trångbodda släktingar. Andra kanske inte hittar något allas. Hur de här personerna löser sitt boende är ingenting som kommunen kan påverka.

LÄS MER: Här byggs det för flyktingar

Hur får ni fram bostäder till dem som blir anvisade hit till Jönköping?

Annons

— Jag vet inte. Det blir någon form av korridorsboende. Vi måste prova alla idéer vi kan komma på. Lyckas vi inte får vi säga att vi har gjort allt vad vi kan, säger Andreas Sturesson.

Vad händer om ni inte får fram bostäder?

— Ingen vet vad som skulle hända i så fall, säger Andreas Sturesson.

LÄS MER: Lisa har tröttnat på dubbelmoralen

Det byggs redan bostäder för nyanlända flyktingar även om de inte kommer att räcka till. På Samset, inte så långt ifrån Vittra grundskola, är det inflyttning i det nya faluröda huset som Byggkompaniet byggt med hjälp av prefabricerade husdelar.

På fem månader har huset kommit upp och det innehåller en fyra, några treor, tvåor och ettor. Också i ettorna kommer det att bo mer än en person.

Thomas Bergholm, teknisk direktör, säger att de här boendena inte är något som tekniska kontoret normalt bygger.

— Det är en nödlösning, i vanliga fall bygger inte vi lägenheter. Nu skulle vi ha börjat bygga i Bottnaryd men det går inte eftersom bygglovet där är överklagat. Det är möjligt att vi fortsätter på Fagerslätt istället och sedan får vi se vilka områden det blir, säger Thomas Bergholm.

Om de här bostäderna ska bli klara under nästa år hänger på om byggloven överklagas eller inte.

— Allt hänger på det, säger Thomas Bergholm.

Tekniska kontoret bygger totalt 143 lägenheter men den nya siffran med 472 personer nästa år är inget uppdrag för tekniska kontoret, konstaterar Thomas Bergholm.

LÄS MER: De tvingades fly