Det har varit kallt. Mycket kallt.

Sedan starten den åttonde februari har 41 av 72 tävlande fått hoppa av loppet, de flesta av dem till följd av köldskador, kyla eller utmattning.

I skidklassen på 70 mil, där David Erixon och Niclas Bentzer har deltagit, har tre av sex fått avbryta tävlingen. Mathieu Bonnier vann i den individuella skidklassen.

Var det lika tufft som ni väntade er?

– Ja det var det verkligen. Vi visste att det kunde bli ner mot -40, men att det inte blir det varje lopp. Men nu hade vi tre väldigt kalla dygn under loppets inledning och temperaturer ner mot -48 har rapporterats utmed banan, säger David.

Vann ni?

– Vi vann lagtävlingen. Vi är faktiskt det första laget som taget sig hela den långa banan, alla kategorier. Alla tidigare försök har avbrutits.

Annons

– I den individuella tävlingen kom vi tillsammans på delad andra plats i skidklassen. Totalt kom vi delad 8:a. Av 31 startande, alla kategorier, på långa banan verkar det som endast 12 kommer lyckas att fullfölja årets upplaga.

Hade ni velat vinna?

– Var ambition har hela tiden varit att nå målet. Eftersom endast en skidåkare klarat det tidigare så kändes det som en utmaning nog. Utöver oss så var det en fransman som fullföljde årets lopp på skidor. En erfaren äventyrare som tidigare bland annat rott genom nordvästpassagen.

Beskriv resan, hur var den?

– Fantastisk! Att i maj börja drömma om en utmaning, låta drömmen växa och bestämma sig för att följa den. Planera, träna och sedan lyckas genomföra det man drömt om, det är fantastiskt!

Är detta det tuffaste du har gjort?

– Sett till kylan så definitivt ja. Men ser man till den totala belastningen så var de långa backarna vissa dagar under Norge på langs nästan i samma kaliber.

Vad händer framåt nu för din del, fler projekt på gång?

– Man drömmer ju alltid om nya turer men vi var inga spikade planer i nuläget.

De närmaste dagarna ska David och Niclas bara koppla av och njuta dagar i Kanada. Lite sightseeing står på schemat, men även att umgås med nyfunna vänner.

Planet till Sverige lyfter den 23 februari. Med minst två mycket nöjda passagerare ombord.