Morgan Malmborg var en av de lokala partiföreträdare som var med när Lennart Karlsson intervjuades av JP.

Vad tänker du om det han berättade om sin utlandstjänst?

— Jag vet inte om det är något speciellt du tänker på, det är inget som är nytt för mig.

Det här med att, på frågan om han låst inne folk i brinnande kyrkor, svarar han att det kanske fanns en bakdörr, vad tänker du om det?

— Jag vet inte om det är krigsbrott, är man i krig har man väl rätt att döda folk. Det är så man gör i krig, säger Morgan Malmborg.

— Sedan vet jag inte om Lennart faktiskt varit med om det, eller om han bara känner till det, eller överdriver. Men han känner nog till att det har hänt i alla fall, så tolkar jag det, säger Morgan Malmborg.

Vad tänker du om hans svar att det inte är verifierat att någon dog?

— Jag vet inte, så är det alltid i krig, mycket hemskheter på båda sidor. Sen är det väl själva befälet i så fall som gjort sig skyldig till krigsbrott, i så fall var han bara en i mängden, säger Morgan Malmborg.

"En stor merit"

Annons

Att Lennart Karlsson gav svaret "ingen kommentar" på frågor om ifall han skjutit skarpt mot stenkastare eller fått en imam att dansa med hjälp av en Uzi, kommenterar Morgan Malmborg så här:

— Han tyckte frågorna var så dumma att han inte ville svara. Det tyckte vi självklart att han skulle ha gjort men han tyckte att ni borde ha förstått att han inte gjort det, säger Morgan Malmborg som inte heller vill ifrågasätta Lennart Karlssons förflutna.

— Vi tror på vad han säger att han gjort. Att han har haft uppdrag i främmande länder, att han varit i Somalia och andra länder ser jag bara som en stor merit.

Har han kunnat bevisa detta för er?

— Nej, inte så, inte genom papper, mycket är hemligstämplat men han berättar att han varit mycket i Somalia och så, säger Morgan Malmborg som berättar att Lennart Karlsson har en koran hemma och att han ibland pratar lite arabiska.

"Inom gråzonen"

SD i Habo har dragit igång en internutredning för att undersöka de kommentarer som skrivits.

— Av de vi sett är vissa inom gråzonen men de är helt okej gentemot nolltoleransen. Lennart har skrivit kommentarer, sen är det något som kommer senare när Lennart Karlsson gått därifrån och skriver, de är inte från samma IP-adress, tydligen kan man göra så på både Disqus och Facebook.

Hur skulle man kunna göra det?

— Jag vet inte, men vi pratade om att det är vanligt förekommande.

Vet ni att det har skett i det här fallet?

— Enligt Lennart är det så för han känner inte igen de grova kommentarer som ni sa, så det måste vara så.

Han besvarar ju många av kommentarerna i vår intervju?

— Ja, men de var inte på samma nivå, utan de var liknande bara, de har förvrängts enligt Lennart, det var vad vi kom fram till, säger Morgan Malmborg.

Morgan Malmborg kan inte själv redogöra för på vilket sätt kommentarerna skulle vara skrivna från en annan IP-adress, utan hänvisar till partikollegan Joakim Lindblom, som inte vill ge någon kommentar.

FN