Strax efter klockan tio på tisdagskvällen den 22 november larmas polisen till en lägenhet i Bottnaryd. Mannen åtalas nu för mord och grov fridskränkning.

Mannen ska ha knivhuggit kvinnan flera gånger. Knivhuggen orsakade skador på hjärta och lunga, enligt åtalet. Kvinnan dog strax därpå och den huvudsakliga dödsorsaken var skadan på hjärtat, enligt åtalet.

— Han vidgår att han har utdelat hugg med kniv mot sin hustru. Han vidgår också att han dödat sin hustru. Men jag hänvisar till mannens advokat när det kommer till fråga om inställning till rubricering, säger Lisa Hedberg.

Vad har han sagt i förhör om varför han gör det här?

Annons

— Han har upplevt att hans hustru har ändrat sig sedan hon kom hit till Sverige. De har bråkat om pengar, han har känt sig stressad av att han inte har något arbete. Han känner också att hon har nedvärderat honom. Han har bett henne att ändra sig men det har hon inte gjort och det har sedan lett till det här tragiska, säger Lisa Hedberg.

Finns det hedersmotiv bakom?

— Vi har lagt ner mycket tid och kraft att utreda varför det här har skett. Men det är inget som tyder på att det är hedersrelaterat våld.

Var befann sig barnen när det inträffade?

— De har varit i lägenheten och vi menar att de har bevittnat i vart fall delar av händelsen. Barnen har förhörts i utredningen och förhören kommer att spelas upp i tingsrätten. Exakt vad det är de har bevittnat, det är upp till tingsrätten att bedöma.

Parets gemensamma barn har varit närvarande under händelseförloppet. Enligt åtalet har brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos barnen i dess förhållande till en närstående person.

— Det är en försvårande omständighet. Om en gärning begås inför ögonen på ett gemensamt barn så kan man anta att det skadar tilliten och tryggheten till en närstående person.

Mannen är också misstänkt för att under flera månader ha utsatt sina barn för våld. Vid upprepade tillfällen har mannen slagit sönerna med ett bälte, enligt åtalet. Han ska också flera gånger ha hotat att döda barnen. Enligt åklagaren nekar han till brott angående grov fridskränkning.