Polisen fick ett telefonsamtal strax efter midnatt, natten till fredagen. Inringaren, en man i 65-årsåldern, hade då upptäckt en bil i diket och misstänkte att bilen troligen körts av en berusad förare.

Under samtalet med polisen blev mannen angripen av föraren. Polisen hörde att det blev tumult , men uppfattade inte var detta hände någonstans, varpå samtalet avbröts.

En liten stund senare fick polisen ytterligare ett samtal från en förbipasserande.

– Då får vi veta att det ligger en person allvarligt skadad vid vägkanten och att det står ytterligare en person på platsen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i region öst.

"Mycket grovt våld"

Polisen fick då uppgifter om var händelsen utspelade sig någonstans och kunde då larmas ut och sedermera gripa den misstänkta gärningsmannen. Han ska ha varit mycket våldsam vid polisens ingripande.

Den misshandlade mannen kördes med ambulans till Länssjukhuset Ryhov.

– Mannen är mycket allvarligt skadad. Vi kan konstatera att den gripna mannen har använt mycket grovt våld.

Hur ser ni på det inträffade?

– Det är mycket allvarligt när allmänheten larmar rättsvårdande myndighet och blir angripen på det här sättet, säger Lars-Göran Nilseryd.

Polisen söker vittnen

Den gripna mannen, som är i 20-årsåldern, misstänktes först för grov misshandel, en brottsrubricerings som under natten ändrats till försök till dråp. Mannen anhölls av åklagare under fredagsförmiddagen. Han är även misstänkt för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, drograttfylleri samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Annons

Polisen söker efter vittnen till händelsen. Om man har sett något ombeds man ringa 114 14.

Länssjukhuset Ryhov meddelade i en bulletin vid 13.00-tiden på fredagen att den skadade mannen vårdas på intensivvårdsavdelning. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.