Varje år knyter sju personer av tusen hymens band i Jönköping, vilket är flest i länet. Jönköping är också kommunen, näst efter Habo, där minst antal personer skiljer sig.

Det bådar gott för paret Marielle Tivelius Axfors och Johan Axfors som valde att slå sina påsar ihop i september i år. Tillsammans har de också ett barn, ettåriga dottern Noelle.

– Eftersom vi redan hade barn så kändes det naturligt att gifta sig och till exempel få samma efternamn. Det är en trygghet också eftersom vi har hus ihop. Och jag har alltid velat gifta mig och ända sedan jag var liten har jag drömt om ett riktigt bröllop, säger Marielle Tivelius Axfors.

– Nu sen vi har gift oss, känns allt mer seriöst. Det känns bra att kunna säga ”min man” istället för ”min sambo”.

Marielle och Johan träffades på krogen Åtta Glas i Jönköping. Efter att ha studerat och arbetat ett tag i Göteborg slog de ner sina bopålar igen i Jönköping. Och en aprildag när Johan kom hem från jobbet hade han med sig blommor och champagne och friade till sin fästmö.

Annons

– Vi är ganska spontana båda två och bestämde oss för att gifta oss redan fem månader senare, i september. Vi tänkte att det är en månad när nog alla tilltänkta gäster kan vara med. Så det är inte så att vi har hållit på att planera bröllopet i flera år.

Bröllopsresan gick till Toscana men eftersom de åkte utan sin dotter nöjde de sig med att vara borta en långhelg.

– Det var superbra. Toscana är charmigt, säger hon.

Även om skilsmässostatistiken ser lite bättre ut för Jönköping än för övriga landet så slutar ändå mer än en tredjedel av giftermålen i skilsmässa.

– Det är klart att man har det i åtanke eftersom statistiken ser ut som den gör, säger Marielle.

– Jag tror helt enkelt att man får vårda sin relation och inte ge upp för lätt. Man ska veta att det inte alltid kan kännas lika pirrigt som det gjorde dagen man träffades. Man måste anpassa äktenskapet efter livet.

En stor anledning att par delar på sig är att småbarnsåren kan vara påfrestande.

Ni har ju redan klarat en del av den biten eftersom ni fick barn innan ni gifte er...

– Ja, efter att vi var klara med pluggande och fått jobb kändes det mer naturligt att börja med barn istället för att gifta sig. Jag tror det är viktigt att man ser sig som ett team. Att man hjälps åt och fixar det tillsammans, säger Marielle Tivelius Axfors.