En kvinna som hade ett förhållande med mannen gjorde i april en polisanmälan mot honom angående misshandel. I mitten av oktober kallades mannen till huvudförhandling angående den misstänkta gärningen.

Knappt två veckor senare ringde kvinnan till polisen och berättade att mannen, som är från Jönköpings kommun, hade tagit strupgrepp på henne och hotat henne.

Annons

Kort tid senare, den 1 november, ringde kvinnans granne till polisen. Grannen berättade för polisen att mannen hotat kvinnan igen och tagit ett nytt strupgrepp på henne.

Trovärdig berättelse

Mannen, som är i 55-årsåldern, döms för misshandel, olaga hot, ofredande och övergrepp i rättssak.

Tingsrätten anser att hotet i oktober haft ett ”uppenbart samband” med kvinnans polisanmälan i april och den stundande rättegången, vilket medför att det handlar om ett övergrepp i rättssak, enligt domstolen.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att mannen tagit ett strupgrepp på kvinnan, alltså inte fler än så, och gör bedömningen att det var ett ofredande, inte en misshandel. Kvinnan hade en rodnad efter händelsen. Enligt domstolen är det dock inte utrett om den berodde på mannens agerande.

När det gäller brottens straffvärde är tingsrättens bedömning att det samlade straffvärdet uppgår till fängelse i fyra månader.