Vet du mer? Är du på plats?
Tipsa

Tusentals nationaldagsfirare befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i folksamlingen sent på torsdagskvällen

Föraren, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, plöjde uppemot två kilometer genom massorna innan han stoppades av polis.

Offren föll som käglor. Människor sprang i panik från platsen, och föräldrar ska ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet.

Enligt vittnen ska 31-åringen ha lutat sig ut genom fönstret och skjutit mot folk med ett handeldvapen, innan han själv sköts ihjäl av polis, rapporterar radiokanalen France Info.

En mc-förare ska enligt vittnen ha försökt stoppa massakern, uppger AFP. Han försökte öppna lastbilsdörren men körde omkull och hamnade under lastbilen.

Tio av de 84 döda är barn. 202 skadades och 52 personer vårdas för "kritiska" skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död. uppgav åklagare François Molins på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Fakta: Dådet i Nice

En man, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, kör en lastbil rakt in i en folksamling p..

Fakta: Dådet i Nice

En man, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, kör en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice den 14 juli.

På platsen fanns många besökare som strax före hade tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier.

Vansinnesfärden pågår långt. Enligt åklagare plöjde lastbilen två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis.

Föraren avfyrade skott mot polis innan han skjuts till döds av polis.

Minst 84 personer är döda, varav tio barn. 202 skadades i dådet och omkring 52 personer vårdas för "kritiska" skador på sjukhus.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Francois Molins bär massmordet terrorns signum.

Lahouaiej Bouhlel var fransk medborgare av tunisiskt ursprung och hemmahörande i Nice. Han tycks ha agerat på egen hand. Okänd för den franska underrättelsetjänsten – men känd av polisen för annan brottslighet.

Annons

Polisen har sökt igenom hans lägenhet. Flera grannar beskriver honom som ensam och tystlåten.

Nice är i chock och på helspänn. På eftermiddagen stängdes flygplatsens ankomsthall efter larm om ett misstänkt kvarlämnat bagage. Flyg stoppades från att landa, rapporterar TT:s utsända.

Frankrikes president François Hollande höll ett tv-sänt tal från Elyséepalatset på natten:

– Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag.

Vid lunchtid på fredagen anlände presidenten till Nice. Han har utlyst tre dagars landssorg med start på lördag, enligt Le Monde.

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden skulle upphöra den 26 juli. De förlängs nu i tre månader och arméreservister ska kallas in för att säkerställa säkerheten.

Ingen terrororganisation har tagit på sig dådet, men enligt åklagare Molins bär massmordet terrorns signum.

I Frankrike frågar sig många hur en man med en lastbil – i ett land under undantagstillstånd – kunde ta sig igenom avspärrningarna vid själva höjdpunkten för nationaldagsfirandet i landets femte största stad.

Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux och högerns kandidat till presidentposten 2017, sade i tv-kanalen RTL att dådet hade kunnat förhindras. Han kräver mer insatser för att bekämpa radikaliseringen.

Än så länge finns dock inget specifikt som pekar på att Lahouaiej Bouhlel skulle vara religiöst motiverad.

I en radiointervju säger Luc Poignant från polisfackets lokalavdelning i Nice att nivån på säkerheten inte borde ha kunnat kritiseras:

– Händelserna i Nice var i stort sett omöjliga att förutse, i synnerhet om mannen inte var känd av underrättelsetjänsten.

– Man kan inte sätta en polisman på varje fransk medborgare. (TT)

Fakta: Tidigare dåd i Paris och Bryssel

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den..

Fakta: Tidigare dåd i Paris och Bryssel

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den 13 november 2015. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för dåden.

De flesta av dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan, där beväpnade män öppnade eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of death metal.

35 personer dödades och minst 200 skadades i attacker på Bryssels internationella flygplats Zaventem och i stadens tunnelbana den 22 mars 2016. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för dåden.

Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på flygplatsen. Strax därefter drabbade en andra explosion flygplatsen. Skott ska också ha avlossats före bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter. (TT)