Till den behövs det 45 - 50 modeller och på tisdagen samlades dussintals intresserade ungdomar på Spira för den årliga modellcastingen.

Årets modellmanager heter Emma Jonker och till sin hjälp vid jurybordet har hon ytterligare fyra personer. Eftersom de räknar med att det kanske blir lika många som söker i år som förra årets 200 är den oundvikliga frågan vad de går efter och hur de kan hålla isär alla modeller.

— Utstrålningen, hur de går. Om vi får ett bra första intryck är det lättare att komma ihåg personen, svarar Emma Jonker.

Dessutom för de anteckningar och så tas det bilder på alla modeller, berättar det.

Annons

När fotograf Eriksson frågar om de känner sig som Idol-juryn, svarar en "Ja, fast den snälla versionen". De är inte här för att sänka någon. De är också ute efter variation mellan modellerna eftersom modeshowen ju presenterar olika designers som har olika önskemål.

I år har man även med två modellscouter från Sveriges ledande modellagentur MIKAs i juryn.

När Elma Maslic har gått sina två varv blir hon kallad tillbaka med frågan om hon har gått i klackar någon gång. Det var nämligen så att hon inte tänkt delta utan blivit övertalad av en kompis och därför hade sina vanliga kängor på sig.

— Ja, typ sedan jag föddes, blev svaret.

Hon går i trean i gymnasiet och följde alltså med som sällskap precis som Karl Julius Bunner som också blev övertalad av en kompis att ställa upp. Martia Karim däremot behövde nog ingen övertalning.

— Jag gillar att stå på scen, har boxats tidigare men aldrig haft så stor publik som vid Spring Inspiration.

Då blir du väl nervös?

— Nej, jag gillar ju att stå på scen, säger han igen.

Varje år har Spring Inspiration olika teman och den kollektion man gör i år kommer att spegla 1920-talet medan förra årets tema var Galaxy.

Spring Inspiration vände sig från början till studenterna på högskolan men har växt för varje år och sedan 2012 arrangeras den stora modeshowen på Spira. I år består Spring Inspiration-teamet av 24 högskolestudenter uppdelade i en radda mindre team med olika ansvarsområden.