Golven är nybonade och väggarna lyser vita. Flyttkartonger står utspridda och hantverkare jobbar in i det sista.

Fakta: Detta har hänt

2012 flyttade verksamheten i Hus D9 på Ryhovsområdet ut efter att personalen fått allergiska be..

Fakta: Detta har hänt

2012 flyttade verksamheten i Hus D9 på Ryhovsområdet ut efter att personalen fått allergiska besvär av emissionerna från mattorna. Efter renovering flyttade verksamheten in förra våren för att kort därefter återigen flytta ut sedan personalen åter blivit sjuka. Våren 2013 utrymdes även Hus N1 efter att personalen blivit sjuka av mattorna. Det är psykiatriska kliniken bedriver sjukvård i de båda husen.

– Det är oerhört fräscha, ljusa och trevliga lokaler. Det är lite nyhuskänsla, säger Jonas Göransson, enhetschef vid psykiatriska kliniken.

I veckan slutfördes flytten tillbaka till Hus N1, ett av husen vid Ryhovsområdet som fått evakueras efter att personalen drabbats av allergiska besvär.

Den andra byggnaden, som har fått utrymmas två gånger sedan personal blev sjuka på nytt vid första inflyttningen för ett år sedan, är Hus D9. Restaureringen beräknas var klar till sommaren men flytten tillbaka sker i höst.

"Långsam flytt"

Delar av personalen har tidigare utryckt en ovilja att återvända av rädsla för att återigen bli sjuka. Enligt Jonas Göransson har farhågorna minskat.

Annons

– Hus D9 ska stå och vädra i några månader och sedan sker en långsam flytt tillbaka. Det kommer att bli studiebesök där personalen får känna sig för och arbetsmiljöenheten kommer att vara inkopplade, säger han.

Mattorna i de båda sjuka husen har bytts ut då det visade sig att det var emissionen från dessa som gjorde personalen sjuka. Betongen under mattorna har slipats ner och ventilerat undergolv har lagts in.

"Varit jättetufft"

Restaureringsarbetet har pågått till och från under tre års tid och verksamheten har flyttats ut i temporära lokaler och baracker. Det senaste året har huvuddelen av verksamheten vid psykiatriska kliniken varit förlagd i John Bauer-gymnasiets gamla lokaler på A6-området.

– Det har varit jättetufft för verksamheten. Det har krävts mycket energi att bygga upp nytt hela tiden och få ordning på patientlogistiken. Personalen ska ha all heder för att de har samarbetat och ställt upp, säger Jonas Göransson.

Hur uppfattar du att patienterna har påverkats av flyttkarusellen?

– Vi har inte fått jättemycket klagomål. Det som främst har kommit fram är att det har varit svårt att nå oss på telefon. Det har blivit hack i produktionen, säger Jonas Göransson.

Tror du att husen har blivit friska den här gången?

– Jag har fullt förtroende för att det har gjorts ett väl genomfört arbete, säger Jonas Göransson.

Restaureringen av Hus N1 och Hus D9 har kostat runt 55 miljoner kronor. Det inkluderar kringkostnader som magasinering och hyra av tillfälliga lokaler.