Sedan i söndags sittstrejkar ett hundratal ensamkommande asylsökande ungdomar på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm. De vill att Migrationsverket och dess generaldirektör Mikael Ribbenvik ser till att alla utvisningar till Afghanistan stoppas med tanke på det osäkra säkerhetsläget där.

— Det går ju inte en dag utan att vi får höra om terrorattentat och om kriget i Afghanistan. Jag kan inte förstå hur man kan skicka tillbaka ensamkommande ungdomar till landet. Migrationsverket säger att de har koll på säkerhetsläget men alla rapporter vittnar om hur oroligt det är, säger Eva-Karin Gunnarsson, som är engagerad och lärare i språkintroduktion på Bäckadalsgymnasiet.

Annons

Under fredagen var hon med och stöttade de ensamkommande ungdomarna som manifesterade utanför Migrationsverkets kontor på Östra Storgatan.

Kan inte förstå

— Vi demonstrerar här tillsammans mot utvisningarna. Jag kan inte förstå hur Sverige kan tvångsutvisa barn och ungdomar till ett krig. Vi är här i dag för att ge stöd till våra kamrater i Stockholm och vi vill att fler och fler ska få upp ögonen för vår situation, säger Naeem Hussaini, som kom till Sverige som ensamkommande för snart tre år sedan.

Han bor i dag i Habo och läser språkintroduktion i Jönköping.

Osäker framtid

— Jag vill stanna i Sverige men vet ingenting om min framtid. Min familj vet jag inte heller om de lever eller är döda. Jag har ingen kontakt med dem, säger han.

Stödmanifestationen avslutades på fredagskvällen. En stor del av ungdomarna ska på söndag bege sig till Stockholm och dellaga i sittstrejken där.