I CNN:s avslöjande om människohandeln från Libyen ses en man sälja människor på auktion. Två män såldes för totalt 800 dollar och beskrivs som stora starka och lämpliga för arbete på en bondgård.

Köpare budar på människorna genom att lyfta sina händer och när auktionen är slut får köparna ta del av sitt senaste tillskott. Reportaget har väckt starka känslor och stor kritik riktas mot Libyen för att det inte görs något åt situationen. En som tagit del av reportaget är Therese Kodjo från Jönköping.

— Jag blev ledsen. Jag vaknade på morgonen och tänkte: "Ännu en dag då man inte bara kan få vara människa." Jag kände att hela min existens var hotad, säger Therese Kodjo.

— Det här hade kunnat vara min pappa. Jag känner väldigt stor oro över att man inte gör någonting och att det här anses okej, säger hon.

"Tas inte på allvar"

På lördag klockan 13.00 arrangeras en demonstration för att uppmärksamma slaverihandeln i Libyen. Therese Kodjo är en av initiativtagarna.

— Det kommer vara manifestationer i hela Sverige och det hade inte hänt utan Lovette Jallow. Stor eloge till henne och andra afrosvenska aktivister, säger Therese Kodjo.

Annons

När Therese såg reportaget tänkte hon också varför det inte har uppmärksammats mer i media och framför allt svensk media.

— Det känns som att svartas liv inte tas på allvar. Jag kände att jag inte vill vara en av dem som sitter och beklagar sig, jag vill göra något, säger hon.

Hon vill understryka att det är en humanitär fråga och att alla borde vilja göra något åt saken, i Sverige men också i Mellanöstern och Nordafrikanska länder. Manifestationen kommer starta klockan 13.00 i Rådhusparken.

— Vi kommer läsa poesi och sen marschera bort mot Hovrättstorget. Man vet inte så mycket om afrosvenskar i Jönköping så vi kommer kunna prata om hur det påverkar en. Vi kommer också visa vårt stöd för svarta och det kanske finns vissa här som har gjort den resan som flyktingar, säger Therese Kodjo.

"Feministisk fråga"

Det är flyktingsmugglarna som säljer flyktingar från afrikanska länder som slavar.

— Europa stänger sina gränser och det är en del av problemet. Hade det var lätt att ta sig hit så hade det här inte hänt. Då hade man inte varit beroende av någon annan. Jag tror att det är lättare att avhumanisera svarta människor, bara man får sina pengar, säger Therese Kodjo.

Therese Kodjo säger att kvinnor också drabbas hårt även om reportaget från CNN bara visar män som auktioneras.

— Det är en feministisk fråga och utifrån intersektionaliteten inom feminism måste man komma ihåg svarta kroppar också. Det finns fall där kvinnor har våldtagits och misshandlats.