En fredagskväll i slutet av juli misshandlades en man i 50-årsåldern av en annan man i 30-årsåldern. Händelsen inträffade på Tullportsgatan, vid Erik Dahlbergsgymnasiet, i Jönköping.

– Det var en väldigt ful misshandel och tillsynes oprovocerad, sa Pierre Bokor, gruppchef på polisen i Jönköping då.

Nu har åtal väckts vid Jönköpings tingsrätt. Gärningsmannen åtalas för grov misshandel, sedan han ska ha knuffat offret, sparkat honom i magen upprepade gånger och kraftigt stampat på hans huvud. Offret orsakades smärta, ömhet, sårskador, hudavskrapningar, svullnader, blåmärken och rodnader.

Vittnen berättar i förhör med polisen om hur offret låg på mage på marken.

– Han låg på marken med armarna bakåt och huvudet rätt ner i marken. Han rörde sig inte. Andra gången vi stannade satt mannen upp och var blodig i ansiktet.

Både offret och gärningsmannen har berättat att de var alkoholpåverkade under kvällen då misshandeln skedde. Offret uppger att han inte minns någonting från kvällen. Han ska ha druckit alkohol sedan klockan 14 på eftermiddagen.

– De satt och drack. Jag såg bara den mörkklädde [gärningsmannen] dricka, men han andra måste ha fått dricka eftersom han var så onykter, säger ett annat vittne.

Annons

Enligt vittnen ska männen ha pratat lite med varandra, innan gärningsmannen knuffade till offret. Han beskrevs som "väldigt berusad" och "väldigt stor". Gärningsmannen ska inte ha uttryckt någon oro över att offret låg närmast medvetslös en stund på marken.

Den misstänkte mannen greps av polisen i anslutning till händelsen och häktades. Mannen som hade misshandlats fick åka med ambulans till sjukhuset, där han vårdades för sina skador. Den häktade mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han dömdes senast 2014 till tre års fängelse för grov misshandel. Samma år dömdes han för våld mot tjänsteman till fängelse i tre månader och skyddstillsyn.

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt, eftersom gärningsmannen visat särskild råhet och hänsynslöshet mot offret, som varit helt ur stånd att skydda eller freda sig själv.