Matfiaskot i Jönköping, som SVT Nyheter Jönköping avslöjade, blev en snackis i veckan.

I går kommenterade äldreomsorgens områdeschef Barbro Lundeby den pinsamma missen när politikerna skulle provsmaka de äldres mat.

Annons

— Det här är väldigt genant för oss. Men det handlar om ett missförstånd längs vägen, sa Lundeby till JP, och förklarade att bakgrunden till missen var att tilläggsbeställningen för ledamöternas mat kom in lite för sent. Maträtterna var pölsa eller fisk, men på grund av den sena beställningen gjorde köket i stället biffar.

I intervjuer med GT och SVT Nyheter Jönköping rasar dock stjärnkocken Leif Mannerström mot misstaget.

— Jag har aldrig hört maken. Jag förstår inte hur man kan göra så här. Vad är anledningen att man serverar de gamla en rätt och politikerna en annan rätt, säger Mannerström till GT.

Stjärnkocken är också oförstående till att göra experiment med de äldres mat över huvud taget. Mannerström menar att det är ett svek mot de äldre, då kvaliteten på äldrematen varierar enormt i landet.

— Det tycker jag är värre än att hålla på med lägenhetsaffärer. De stackars äldre är så utsatta, de har inget val utan måste äta det som serveras. Alla riksdagens politiker borde tvingas att äta samma mat som de äldre morgon, lunch och middag i en månad, säger Leif Mannerström till GT.

Mat