Historien lever så länge kunskapen finns. Harry Cederwell, som numera kan titulera sig författare, har under flera decennier samlat in material som nu har samlats i en bok. Den heter Holmens by - Gårdar, torp och människor i Holmen under fyra sekler. Den handlar om byn Holmen som ligger strax söder om Furusjö, vid Hökesjön. Förra veckan var det boksläpp i Holmenstugan.

— Det var mycket folk som kom, det var kul, det var en trevlig kväll. Jag snackade om projektet och själva boken och många var intresserade, säger Harrys son Christian Cederwall. På grund sjukdom kunde inte fadern vara med.

Flera decennier

Annons

Redan på 80-talet började Karl-Olof Förberg med att samla in material om byn Holmen. En by som han hade anknytning till. I boken finns bilder på gårdarna. Det finns gamla foton med oxar och också kartor före och efter laga skifte.

Han tog över

Harry Cederwall bosatt i Furusjö tog över och slutförde så småningom Karl-Olofs arbete och nu i höst var boken klar. Sonen Christian Cederwall har varit med och jobbat med layout, bilder och redigerat text.

— Det är Harry som har gjort jobbet med att sammanställa all fakta, och det är roligt att boken nu har blivit klar. Vi hoppas att den kan få bli ett bidrag till vår kulturhistoriska dokumentation för trakten. Den speglar hur det kunde vara i en by som Holmen, säger Christian Cederwall.

Harry Cederwall ville att allt insamlat material skulle komma andra till nytta. Resultatet - en bok.