Marcus barn Izabelle och Sebastian har satt i gång ett par spel så att det blinkar och låter på hela bottenvåningen i den gamla affärslokalen i Korsberga. På andra våningen är det spelfritt, där bor familjen. Marcus träffade fästmön Linda på en flippertävling och det händer att hon vinner över Marcus.

Marcus har alltid varit en samlare; legosatser, tv-spel, kapsyler och så för cirka tio år sedan köpte han sitt första flipperspel. Nu har han ungefär 40 stycken.

— Det gäller att vara snabb när ett spel kommer ut på Blocket annars har man ingen chans, berättar Marcus. Köper man till bra pris så får man minst tillbaka pengarna när man säljer. Ett begagnat flipperspel kostar från cirka 5 000 till upp mot 50 000 kronor.

Med många flipperspel följer mycket mekande och fixande. Marcus öppnar ett spel och under spelplanen döljer sig ett totalt virrvarr av sladdar och kopplingar. Han plockar fram lödkolven och sätter ihop några sladdar som lossnat. Den förre ägaren hade slagit in flera stora spikar som provisorisk lagning.

Mycket träning

Den som tror att det är tur som gäller när man spelar flipperspel misstar sig grundligt. Marcus tränar mycket teknik, hur hårt ska man skjuta, hur man ska sikta och så måste man kunna ta ner en kula på ett bra sätt. Den blanka kulan rullar ner över spelplanen och Marcus fångar upp den på flippern (de små paddlarna längst ner på spelplanen som man skjuter iväg kulan med). Kulan balanserar perfekt innan Marcus med stor precision skjuter iväg den och startar ett uppdrag där han ibland ska hålla i gång upp till fyra kulor samtidigt.

Alla spel har olika regler och det är mycket viktigt att hålla koll på dessa; vad ger flest poäng, i vilken ordning ska man spela och hur startar man ett nytt uppdrag.

Knuffar med handen

En viktig del i spelet är att med handflatan knuffa flipperspelet så att kulan ändrar riktning och det blir möjligt att fånga upp den på flippern. Men det gäller att inte knuffa för hårt för då får man en varning och man kan förlora spelet.

Jag provar att spela men det går inget vidare. Marcus tar över och efter några kommentarer till mig är han knappt längre kontaktbar. Jag förstår att detta är en av hans främsta egenskaper – koncentrationen.