Vi sätter oss i soffan i vardagsrummet som gränsar till det öppna ljusa köket med en köksö. Här har Mariana Morosanu haft många integrationsmöten, och middagar med nyanlända. De utbyter kunskap om kulturer och alla hjälps åt i köket. Hon har lärt sig fraser på andra språk och olika sätt att hälsa.

Profilen: Mariana Morosanu

Ålder: 35 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo och dotter.

..

Profilen: Mariana Morosanu

Ålder: 35 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo och dotter.

Intressen: Läsa, och lära känna nya människor.

Drömmer om: Att fler ska vara positiva till saker och ting och inse att det är möjligt. Allt är möjligt om vi lägger kraft på det.

Motto: Se alltid möjligheter.

— Jag som etablerad ska tillåta nyanlända att integreras och nyanlända ska vilja integreras.

Det är snart elva år sedan Mariana Morosanu flyttade till Sverige från Rumänien. Sedan dess har hon bott i Jönköping hela tiden, men hennes personliga resa är mycket längre än den från Rumänien.

Mariana Morosanu flyttade till Sverige för kärleken, men det visade sig bli en mörk start i ett nytt land.

— Det förekom misshandel. Kvinnojouren har varit fantastisk. Den har stöttat mig och min dotter, därför vill jag stötta andra. När man är i den sitsen som jag var tror man inte att man ska klara något själv, man är så nertryckt.

Saknade nätverk

Några år efter flytten till Sverige skiljde sig Mariana från sin man. Det följde en lång rättsprocess och hon blev ensam med dottern. Mariana ville fortsätta med studierna i Sverige, men visste inte hur hon skulle söka och vart hon kunde vända sig.

— Jag var lite avundsjuk på de som jag lärde känna men inte var mina vänner. Jag saknade känslan av tillhörighet, ha någon att ringa, be om barnvakt. Vardagliga saker.

En sommar jobbade hon med att plocka jordgubbar, då öppnade sig en dörr.

— Det jag fick med mig därifrån var inte så mycket pengar, men vänner. Ett par bjöd mig och min dotter hem på julafton. Med facit i hand vet jag att det var ett nätverk jag saknade. Det är det jag vill hjälpa nyanlända med nu.

Bättre än förväntat

Hon har drömt om att ha ett verktyg för att underlätta mottagning och integration i Jönköping, men hon visste inte var hon skulle börja.

Förra hösten var Mariana en av arrangörerna till Torpa parkloppis. Samtidigt hade flyktingströmmen tagit fart. Då ringde hon olika arrangörer och bad dem sponsra till integrationsarbetet. Så småningom kom hon i kontakt med Facebook-gruppen Integrera Mera i Jönköping som startades av Julia Sandwall.

Annons

— Jag tänkte att vi kunde använda sponsorpengarna till att köpa underkläder och hygienartiklar till flyktingarna på Tokeryds herrgård, men det fick vi andra sponsorpengar till att göra. Då tänkte jag att vi arrangerar en julkonsert för pengarna, men likadant där, säger Mariana och ler brett.

Det har gått mycket bättre än vad hon hade kunnat tänka sig. I dag jobbar Mariana som jurist och på sin fritid sitter hon i styrelsen för den ideella föreningen Integrera Mera i Jönköping.

— Det som Julia gjorde förra hösten, med att starta Facebook-gruppen Integrera Mera Jönköping var magiskt. Nu är vi en förening, har stadgar... det är fantastiskt.

Hon talar varmt om alla i styrelsen, där hon också har nära vänner.

— Vi är ett gäng som kompletterar varandra.

— Fia skrev i Facebook-gruppen att hon skulle hämta 400 par strumpor i Borås för att ge till flyktingar, och jag följde med, sedan blev vi tajta.

Gråt och nya kläder

De har bland annat ett nära samarbete med flyktingboendet på Tokeryds herrgård.

— Jag kommer aldrig att glömma i vintras när vi delade ut kläder på Tokeryd. Det var så kallt och jag tog emot ett barn som grät och skakade, jag grät. Vi delade ut kläder och hade med kaffe, mackor och fika. Det var sådan känsla av gemenskap, också bland Jönköpingsbor.

Mariana beskriver integration som en väg med flera filer, alla ska få plats.

— Det krävs ett samarbete från båda sidor. Integration betyder inte att man tar den svenska kulturen rakt av och glömmer sin egen. Att vara svensk innebär inte att vara exkluderande, utan att ta till sig nya intryck och lära sig av andra kulturer.

Projekt på gång

Integrera Mera i Jönköping hjälper bland annat nyanlända att skapa egna nätverk och förmedla kontakter mellan nyanlända och företag för att effektivisera integrationen på arbetsmarknaden.

— Vi meddelar dels vad som händer i Jönköping, men också regler vad gäller arbetsmarknadsintegration. Många företag ville till exempel erbjuda praktik men visste inte vilka regler som gäller.

Därför arrangerade föreningen i våras Jobbmässan på Sofiehof i Jönköping, i ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen. Den blev långt över vad Mariana förväntat sig, runt 500 besökare.

Om ett par veckor arrangerar de Fritidsmässan för integration. Listan över utställare är lång.

— Kommun, region, kyrkor och civilsamhälle, alla integrerar.

I dag har Mariana själv ett stort nätverk. Integration och arbetet med det för samman människor.

— Vi lever i ett multikulturellt samhälle och ju snabbare vi accepterar det, desto snabbare kan vi börja integrera.