– Jag mår så oändligt mycket bättre idag, men hatet och våldet i Nordiska motståndsrörelsen har verkligen skadat mig mentalt. Jag var ju beredd att döda, jag känner en oerhörd skuld efter alla år som nazist, säger 30-årige Martin Karlsson.

NMR - våldsbejakande nazistorganisation

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsbejakande nazistisk organisation.

Enligt Säpo är ..

NMR - våldsbejakande nazistorganisation

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsbejakande nazistisk organisation.

Enligt Säpo är det Sveriges farligaste nazistgrupp.

Nordiska motståndsrörelsen bildades 1997 med aktivister från Vitt ariskt motstånd.

NMR är även ett politiskt parti. Via Sverigedemokraternas öppna listor tog man 2014 plats i Ludvika och Borlänge kommunfullmäktige.

NMR hävdar att den vita rasen håller på att gå under på grund av invandringen till Sverige.

Man vill att ett statligt institut ska inrättas för att bedöma ras. De som inte är etniska nordeuropéer ska återsändas dit de har sina rötter.

Människor som kritiserar det här tankesättet, som politiker och journalister, ses som folkförrädare.

Folkförrädare ska dömas i specialdomstolar och kunna straffas med döden, enligt NMR:s partiprogram. Den svenska demokratin accepteras inte och Sverige anses vara ockuperat av en judisk konspiration.

Av de kända aktivisterna har mer än hälften blivit för brott och en fjärdedel har fått fängelse som påföljd.

NMR uppmanar medlemmarna att bära kniv och de drar sig inte för att använda den mot meningsmotståndare.

De beräknas vara några hundra i hela landet.

Källa: Sveriges Television, Expo

I söndags publicerade Dagens Nyheter ett reportage om den före detta nazisten Martin Karlsson från Värnamo och journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Han hade mejlat henne och ville be om förlåtelse för det näthat han utsatte henne för när han var nazist. De träffades i Värnamo för ett par veckor sedan.

"Mitt skuldberg är enormt"

Han bad henne om förlåtelse och hon skrev ett reportage om mötet i Värnamo.

– Att säga förlåt till Alexandra och att bli förlåten av henne trots allt hat var en sådan otrolig befrielse och så stort att det var en total omöjlighet att inte en vänskap skulle formas, berättar Martin Karlsson.

– Hon öppnade verkligen sitt hjärta och förlät mig. Mitt skuldberg är enormt, men det är viktigt att förlåta sig själv också, fortsätter han.

Den före detta nazisten har nu blivit vän med sitt före detta offer. När Värnamo Nyheter pratar med Martin på måndagen är han på väg till Stockholm.

På tisdagsförmiddagen ska han och Alexandra Pascalidou vara med tillsammans i programmet Malou efter tio på TV 4.

Reaktionerna efter DN:s reportage har varit enorma, säger han.

– Jag har blivit överöst med så otroligt mycket kärlek, folk ringer och sms:ar hela tiden, förklarar han.

Näthat och hot

Det var ingen tillfällighet att det var Alexandra Pascalidou som blev föremål för näthat och hot, enligt Martin.

– Nej, det var en följd av att hon aktivt arbetar för alla människors lika värde i kombination av att hon är av utländsk härkomst. Jag har näthatat så många genom åren att det är omöjligt för mig att minnas alla, säger han.

– Alexandra, Annie Lööf och Magnus Carlsson är några jag har utsatt och som är kända, men jag näthatade och trollade alla som öppet förkastade nazism och rasism.

Martin är uppvuxen på en ort i Värnamo kommun. Alla i familjen var med i Jehovas Vittnen. När Martin var 16 år ville han lämna Jehovas Vittnen. Då blev hans pappa så arg att han körde ut honom från huset och familjen, enligt Martin.

Bodde i familjehem

Istället fick han bo i ett familjehem, och snart hamnade han i dåligt sällskap.

Annons

– Jag fick nazistiska och rasistiska åsikter när jag var 16 år. Främsta orsaken till att jag blev nazist var att jag hade ett dåligt umgänge, men det dolde jag för mitt familjehem. Jag ljög ofta om vem det var jag skulle umgås med, minns han.

Martin gick fordonstekniska programmet på Finnvedens gymnasium i Värnamo. Trots att han och hans kompisar uttryckte sig rasistiskt i skolan och visade tydligt var de stod gjorde personalen inget åt det, menar han.

– Det hade helt klart hjälpt mig om de vuxna hade fångat upp mig direkt. Vuxna är osäkra på hur de ska hantera sådant här, jag tror verkligen att det krävs att lärare och andra erbjuds utbildning i hur man fångar upp en ungdom i radikaliseringsfasen, säger Martin.

Misshandlade homosexuell

I intervjun i Dagens Nyheter berättar Martin att han och hans nazistkompisar misshandlade en kille för att de trodde att han var homosexuell. De var flera stycken som lurade ut killen i skogen där de misshandlade honom grovt.

Martin var 17 år då. Han har varit nazist i halva sitt liv, fram till förra året då han var 29 år.

I flera år var han stödmedlem åt Nordiska motståndsrörelsen, NMR, innan han blev fullvärdig medlem i två år. NMR är Sveriges farligaste nazistgrupp, enligt Säpo.

I intervjun i Dagens Nyheter berättar han också att NMR åkte på läger och lärde sig att döda. De övade med kniv mot halsen och njurarna. I över två år bar han ständigt på en kniv.

– Jag hade ingen plan att jag skulle döda, men jag var beredd att göra det under alla åren. De personer man var beredd att döda var egentligen alla meningsmotståndare och i synnerhet medlemmar i Afa, Antifascistisk aktion, och judar, förklarar han.

Kär i utländsk kvinna

Det som gjorde att han började ifrågasätta och till slut lämna nazismen förra året var kärleken. Han blev kär i en kvinna med utländskt ursprung.

– Jag var i rätt läge i min personliga utveckling och i rätt läge för att påverkas positivt och börja revidera min världsbild. Jag berättade aldrig för kompisarna att jag skulle hoppa av helt, jag sa att jag ville trappa ner min verksamhet inom rörelsen av personliga skäl.

– I början reagerade de inte, det var först när jag började vara öppen om mitt avhopp och gå ut offentligt på nätet och försöka påverka andra att aldrig radikaliseras som huggen började komma. Jag har fått allvarliga hot och jag har blivit trollad på nätet.

– NMR är ett av de största hoten mot demokratin idag, samhället måste hantera det. Nu gör nazisterna allt för att försöka utplåna all trovärdighet i reportaget i DN. Något jag ser som ett klart tecken på att det som jag nu gjort faktiskt gör nytta.

Vill föreläsa

Martin tror inte att det är någon stor risk att han ska trilla tillbaks i nazismen.

– Jag har ett otroligt stort skyddsnät och en helt underbar skara människor runt mig. Det är en fullständig omöjlighet att det skulle kunna hända.

– Men det dyker upp tankar och känslor ibland som är nazistiska eller rasistiska. Då vänder jag mig till de samtalskontakter jag har och pratar och bearbetar dem. Man måste alltid jobba på sig själv för att försätta utvecklas som människa.

Martin har fått ordning på sitt liv. Han har flyttat tillbaks till Värnamo kommun efter att ha levt ett kringflackande liv i många år. Nu har han jobb som säljare på ett lokalt företag, men han har fått blodad tand av att tala ut om sitt förflutna.

– Efter min medverkan i DN fick jag frågan om jag skulle kunna tänka mig att föreläsa, och det är något jag planerar att göra nu, avslöjar han.