LÄS MER: TV: Här är Kabes nya satsning - krävs 5 beställningar för att bygga

Regnet duggade och öste ner om vartannat. Den kyliga vinden påminde om att sommarens varma dagar verkar vara över och att hösten tycks ha kommit för att stanna. Längs raderna lyste tända ljus i husvagnar och husbilar på campingområdet på Elmia. Tre glada personer som hade tagit sig ut i den fuktiga septemberkvällen var Johnny Rolfsson, Mikael Gustavsson och Loni Attlerud. Med en korg full av öl och med skorna i plastpåsen stegade de mot danstältet som var uppställt vid ingången till hall B.

— Vi är på väg till några kompisar, sen ska vi på dansen ikväll! säger Johnny och Loni flikar in med att mässa och dans är den bästa kombon.

— Jag brukar stoppa in de här båda två i bilen och åka iväg. Ikväll ska de smurfa runt här, skrattar Loni och berättar att de kommer från Lekhyttan, Hallsberg och Karlskoga.

Tradition på Elmia

Elmia Husvagn Husbil väntas locka runt 36 000 besökare på fem dagar och under fredagskvällen fortsatte det att rulla in nya campare på området.

Annons

Under en markis stod en grill uppställd på gruset framför en husvagn. Henrik Karlsson från Vänersborg och Anders Schardt från Alingsås satt bredvid varandra och grillade korv, med regnet smattrandes på taket över dem. För många är mässan på Elmia en tradition och så även för Henrik och Anders.

— Jag har besökt campingen i 25 år, det är en årlig utflykt. Man åker hit och träffar folk och tittar på vad som finns, säger Anders.

Husvagn året runt

För många är husvagnen en semesterbostad på sommaren, men inte för Anders och hans familj. För dem hinner inte säsongen ta slut förrän den börjar igen.

— Vi använder husvagnen året runt. Säsongen slutar på nyårsafton och börjar på nyårsdagen säger han och skrattar och fortsätter:

— Det är en frihetskänsla att campa, det krävs ingen planering.

Henrik och sambon Christine besökte mässan för åttonde året i rad. Sin husvagn använder de dock bara på sommaren. Än så länge.

Att det regnar stör varken korvgrillningen eller stämningen. Tvärtom verkar det som.

— Det finns inget som är så mysigt som att krypa in i hörnet av husvagnen och lyssna på regndropparna. Det är avkoppling för oss, säger Anders när ännu fler gråa moln drog in över campingen på fredagskvällen.