Centerpartiet har lämnat in en motion om att de vill att Habo kommun ska sätta upp en kriskommission. I andra kommuner bland annat i Mullsjö har partiet lämna liknande förslag men där riktat in sig på att att kommunerna ska öka upphandlingen av svenskt nötkött för att lindra krisen i svenskt lantbruk efter sommarens torka.

– Man måste se längre än att det bara gäller att köpa svenskt nötkött. Det är en mer komplicerad fråga än så, säger Ulf Bertils (C).

Sommarens torka har gett en dålig skörd av spannmål och foder för kommunens bönder och djurägare.

– Vi har även en stor hästnäring i Habo som på grund av torkan drabbas mycket hårt när det gäller kostnader och fodertillgång, säger Hanna Englund (C).

Köp svenskt

De vill att kommunen ska ser över om det finns mark som de kan låta drabbades djur beta på. Men även se över vad som kan behövas i för stöd eller hjälp framöver.

– Blir det en sen eller kall vår så kommer det påverka lantbrukarna extra mycket nästa år. Så vi vill att kommunen ska se över vad som kan hända och ha en tanke på vad man kan göra i så fall, säger Ulf Bertils.

Centerpartiet vill också att kommunen ska se över sina vad det är för produkter som köps in till kommunens kök.

– Kommunen bör se över sina upphandlingsrutiner så att det bara köps svenska produkter och helst ekologiska och närproducerad. Falköping klarar det så det borde även Habo kunna göra, säger Ulf Bertils.

Annons

Är det möjligt att göra sådana ändringar i upphandlingsreglerna?

– Habo göra vissa upphandling tillsammans med Jönköping då säger de att det går inte. Men det gör det, för ett ekologiskt äpple från Gränna är bättre för miljön än ett ekologiskt äpple från Italien, säger Ulf Bertils.

Relaterat: Centern motionerar om mer nötkött