Anders Wikström, tidigare spelare i bland annat Gefle och Elfsborg, håller i utbildningen.

Sedan i höstas besöker han Sveriges samtliga elitfotbollsklubbar och föreläser om matchfixning.

— Det är framför allt tre saker man ska veta: Du ska veta att du inte får spela på dina egna matcher, du ska veta vad du ska göra om du blir tillfrågad om att fixa en match och du ska veta att du måste säga nej direkt, säger Wikström.

Sedan 2012 har det spelats drygt 80 matcher i Sverige där det har funnits misstanke kring uppgjorda matcher.

Men det är väldigt få som går till rättegång och där någon blir dömd. Senaste fallet var med Kristianstad där en person har erkänt och där det har blivit domar.

Annons

— Jag var ju i Kristianstad precis innan. Jag känner ju killarna men jag märkte ingenting då. Det här hände ju efter att jag hade lämnat, säger Joakim Karlsson.

Tror du att det kan vara svårt att säga nej om någon kommer och erbjuder dig massa pengar för att fixa en match?

— Det kan det ju vara om man sitter i skiten och kanske har en skuld till någon. Det kan ju vara hot om det ena och det andra, klart att det kan vara jobbigt då. Men så länge man säger nej från början ska det inte vara några problem.

Anders Wikström berättade under föreläsningen att han själv har blivit tillfrågad att lägga sig i en match när han spelade i Gefle. En bekant som hade spelproblem frågade Wikström och hans lagkamrat.

— Jag trodde att jag var ensam om det, men det är vanligare än man tror. Men det är jättebra att det har kommit domar, det visar att också civilsamhället har tagit tag i problemet.

Det är kanske inte ett fotbollsproblem?

— Nej, det är ju ofta grovt organiserad brottslighet som ligger bakom. Det är ju ett samhällsproblem.

Vad gör fotbollen för att försöka förhindra det här problemet då?

— Dels är det ju den här utbildningen, men både Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet gör inspel i den spelutredningen som görs nu. I och med det så hoppas vi att det ska vara lättare att döma personer för de här brotten, säger Wikström.