Madeleine Strömblad glömmer aldrig det där telefonsamtalet från dottern några dagar före jul 2014. Dottern Matilda låg inlagd på sjukhuset för utredning av de känselbortfall i ben och fötter som hon haft en längre tid. Nu trodde läkarna att hon drabbats av MS. Samma sjukdom som Madeleine själv har kämpat med i snart 24 år.

Profilen: Matilda Strömblad

Ålder: 28 år.

Familj: Gift med Tommy och mamma till Tuva, 6år, och Theo, 3 år.

Bor: Villa på Fl..

Profilen: Matilda Strömblad

Ålder: 28 år.

Familj: Gift med Tommy och mamma till Tuva, 6år, och Theo, 3 år.

Bor: Villa på Flahult, Norrahammar.

Yrke: Personlig assistent.

Intressen: Foto, träning och umgås med familj och vänner.

— Det var hemskt. Jag vet ju vad det innebär. Även om jag hade misstänkt det en längre tid så glömmer jag aldrig när själva beskedet kom, säger Madeleine.

Sämre för varje skov

MS, multipel skleros, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. För Madeleines del började sjukdomen med att hon ramlade omkull av oförklarliga skäl gång på gång. Sjukdomen går i skov och för varje skov blir man allt sämre. 2007 hamnade Madeleine i rullstol.

— Jag har gått i alla år och sagt tack gode Gud att Matilda är frisk i alla fall, säger Madeleine.

Ärftligheten är bara tre procent så risken att även Matilda skulle drabbas var liten. Men 2014 började symptomen smyga sig på dottern.

Inte tagen på allvar

Det började med känselbortfall i benen. På vårdcentralen trodde de att hon drabbats av någon belastningsskada. Symptomen gick över så småningom, men kom tillbaka igen. Då fick Matilda veta att det förmodligen var stressrelaterat.

— Det kändes inte som om läkaren tog mig riktigt på allvar, säger hon.

Profilen: Madeleine Strömblad

Ålder: 55 år.

Familj: Dottern Matilda med familj, samt sina föräldrar.

Bor: Lägenhet på Bäcka..

Profilen: Madeleine Strömblad

Ålder: 55 år.

Familj: Dottern Matilda med familj, samt sina föräldrar.

Bor: Lägenhet på Bäckalyckan.

Yrke: Jobbar 25% på Assistans 4 you.

Intressen: Blommor och hunden Ville.

I december 2014 förvärrades hennes tillstånd och det slutade med att hon blev inlagd på Ryhov för en ordentlig utredning. Diagnosen MS fastställdes.

— Det var jättetufft att ringa till mamma och berätta det, säger Matilda.

Tankarna kring framtiden började snurra.

— Det var tuffast att tänka på barnen och hur de skulle påverkas. Tänk om de också får MS, säger hon.

Forskningen går framåt

Annons

Men forskningen kring sjukdomen har gjort framsteg. Matilda erbjöds delta i ett forskningsprojekt i Uppsala, kopplat till ett sjukhus i Chicago. Deltagarna får pröva olika typer av behandling och vem som får vilken lottas fram. För Matildas del föll lotten på blodstamcellstransplantation.

— Jag blev jätteglad när jag fick veta det, för jag har hört så mycket positivt om det. Det kändes som att det var min chans, säger Matilda.

Jul på sjukhus

För tre månader sedan genomgick hon blodstamcellstransplantationen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En tuff behandling där bland annat hennes immunförsvar sattes ut helt och hon tappade allt sitt hår.

När andra firade jul och nyår hemma med sina familjer låg Matilda isolerad på sjukhuset. På julafton kom hennes familj dit på besök. På avstånd fick hon se när hennes barn öppnade sina julklappar.

— Men jag fick inte vara nära dem och kramas. Det var tufft, säger Matilda.

Känseln kom tillbaka

Efter tre veckor på sjukhuset fick hon komma hem till familjen igen.

— Redan då kände jag mig mycket piggare och känseln under fötterna var tillbaka, säger hon.

Samtidigt var hon mycket känslig och fick inte vistas i stora folksamlingar. Att handla på ICA Maxi eller ta en sväng på A6 har varit helt otänkbart. Likaså att hämta sina barn på förskolan.

— Fröknarna fick komma ut med dem när jag skulle hämta. Sen fick förstås min man Tommy dra det tyngsta lasset. Han har varit helt fantastisk, säger Matilda.

Hyllar sin dotter

Matilda har nyligen börjat arbeta igen efter sin tre månader långa sjukskrivning. Arbetsplatsen är mamma Madeleines lägenhet, eftersom Matilda är personlig assistent åt sin mamma.

Det är Madeleine som har hört av sig till JP och vill ha vår hjälp att hylla sin dotter.

— Hon är en kämpe min dotter. Jag är så stolt över henne och att hon fixat den tuffa behandlingen. Hon förtjänar verkligen en blombukett, säger Madeleine och kramar om Matilda.

Formatera om hårddisk

Madeleine har hållit JP:s besök hemligt. Matilda visste bara att hennes mamma bjudit hem några gäster och var mycket förundrad över varför mamma bjudit dit några hon inte känner. Därför blir hon både förvånad och glad när hon föräras med JP-buketten.

— Du är ju för gullig, mamma. Jag blir helt rörd, säger Matilda.

Förhoppningen är att stamcellstransplantationen har fått Matildas MS att försvinna. Den har i vilket fall avstannat. Läkarna jämför behandlingen med att formatera om en hårddisk på en dator.

— Läkarna som har forskat fram det här borde få Nobelpriset!

Det är både mor och dotter rörande överens om.

MS