Relaterat: Ny mat och ännu större varuhus – så blir nya Ica Maxi i Jönköping

Det kanske senaste i raden av koncept gällande e-handel av mat är att man beställer sin mat på webben och får den direkt inlastad i bilen via en "lucka" i butiken, likt det drive through-system som snabbmatskedjorna har kört med länge. Från en särskild dörr på framsidan av Ica Maxi lastas mat in i bilar tillhörande kunder som väljer den nya tjänsten.

Klockan tio slår Ica Maxi upp portarna till "drive through" och efter några minuter kommer den första kunden inrullande. Och Erin Hanberg är inte beredd på den uppståndelse som uppstår i samband med hennes ankomst. Som första kund sprutas det konfetti på hennes bil och blommor och en cykel delas ut.

– Jag hade ingen aning om att jag var först. Jag trodde faktiskt det öppnade redan i fredags, säger Erin Hanberg förvånat från framsätet medan mat lastas in i hennes bil.

– Jag har väntat flera månader på det här. Man sparar så mycket tid, det är väldigt praktiskt, säger Erin Hanberg innan hon kör vidare och lämnar ett konfettiregn bakom sig.

Relaterat: Ny mat och ännu större varuhus – så blir nya Ica Maxi i Jönköping

Konceptet liknar mycket det som snabbmatskedjor som McDonalds och Max Hamburgerbar kör, med skillnaden att man beställer maten på nätet dagen innan istället för i luckan innan. I den andra bilen som rullar in sitter Ulla-Britt Strömblad och hennes man. De gillar att gå i mataffärer, har inget emot att strosa omkring bland mathyllorna, och de tror inte heller att de kommer sluta med det i och med det nya konceptet. Men för dem är "Drive through" praktiskt för att hjälpa sin dotter.

Annons

– Hon sitter i rullstol och det här är ett utmärkt och smidigt sätt för oss att hjälpa henne med att handla. Det här är jättebra och hjälper oss mycket i vardagen, säger Ulla-Britt Strömblad.

Relaterat: Ny mat och ännu större varuhus – så blir nya Ica Maxi i Jönköping

Det är fler butiker utöver Ica som kör med liknande koncept. Bland annat har City Gross kört med matkassar för både butiksupphämtning och hemleverans. Ica Maxi tror att det här är framtiden och att fler och fler kommer anamma idén.

– Som det är nu behöver man göra sin beställning innan midnatt dagen innan man hämtar sin mat. Men i framtiden ska man förhoppningsvis kunna beställa och hämta samma dag, säger Henric Stamborg, butikschef Ica Maxi Jönköping.