Mats Isaksson är praktiskt taget född på verkstadsgolvet. Hans farfar startade 1921 Haboföretaget Isaksson & Kompani som tillverkade beslag.

Profilen: Mats Isaksson

Aktuell: Startade järnhandel - igen.

Ålder: Blir 68 år i år.

Bor: Villa på Skänkeb..

Profilen: Mats Isaksson

Aktuell: Startade järnhandel - igen.

Ålder: Blir 68 år i år.

Bor: Villa på Skänkeberg, sommarhus i Hemmeslöv.

Familj: Fru, två barn, två barnbarn.

Intressen: Mest jobbet och familjen.

Ser på tv: Nyheter.

Motto: Fullt ös!

— Senare tog min pappa och tre bröder över. Vi är en släkt med många entreprenörer och både jag och i stort sett alla i farfars barnbarnsled jobbade där.

1980 lämnade Mats Isaksson företaget och började istället i Einar Nilssons järnhandel, startad 1926 på Klostergatan i Jönköping. Mats Isaksson drev affären tillsammans med en kompanjon, men tog över både företag och affärsfastighet fullt ut 1998.

Långa dagar

Efter ett helt liv i branschen och med ordinarie pensionsålder med marginal passerad började Mats fundera på att sälja.

— Jag har jobbat hårt i stort sett tolv timmar om dygnet och borde ju egentligen gå i pension. Jag försökte sälja, men hittade ingen köpare och bestämde mig då för att lägga ner. Jag ville ha det lite lugnare, få mer tid för familjen, inte köra på i 180 hela tiden.

Men samtidigt började han fundera på vad han skulle göra istället.

— Jag vill inte sitta sysslolös i ett hörn. Bättre fortsätta att göra något man kan, resonerade han och bestämde sig för att trots allt fortsätta, men i mindre skala.

Neonet lyser

Det som en gång var Barnvagnscentralens lokaler på Nygatan var lediga och då slog Mats Isaksson till igen - och fick direkt så där 3000 likes på Facebook. Butiksgrannarna runt omkring är också nöjda. Många har flyttat ut från väster. Nu var det istället en som flyttade in. Därtill en av stans äldsta och mest kända butiker.

Att transportera bort så där 800 flyttlådor på en vecka kring jul och sedan plocka upp och bygga upp allt igen, det var tufft.

— Ja, det var ett race som höll på att knäcka oss, men nu är vi här. Nu har 1 500 kvadratmeter på Klostergatan, där det nu blir lägenheter, bytts mot 220 här på Nygatan. Och den fina gamla neonskylten, den kom upp igen.

Trofasta kunder

Så i en bransch i hård konkurrens från större aktörer fortsätter alltså Mats Isaksson som nu går på sitt 68:e år.

— För detta är jag bra på, säger han och får medhåll av Kent Dahl som jobbat 17 år i firman.

— Mats är väldigt duktig och vi har lärt oss mycket av honom.

Kundkretsen i en sådan här lite gammaldags järnhandel med beslag, bult och verktyg med mera är trofast. Särskilt bland de lite äldre. Här kan man gå in och köpa en enstaka vara och dessutom få en demonstration av hur man ska använda den.

Just under vår intervju kommer en kvinna in och vill köpa ”en mutter till ett dörrhandtag”. ”En skruv” rättar Mats som hämtar skruven och förklarar hur hon ska fästa den.

— Det som är så viktigt är personlig service och kunnighet, säger Mats och Kent. Ofta kommer kunder in helt utan kunskap om det de behöver hjälp med eller vilken vara de behöver. Ibland får man vara lite av tankelösare för att förstå vad kunden menar.

Full koll

I väggen bakom butiksdisken finns massor av små trälådor med innehåll av de mest intressanta – och för lekmannen ofta helt okänt slag. Som doppskor, frässtål, roddarfjäder, libeller och borrsvängar.

Mats vet givetvis exakt var allting finns. Under 37 år i Einar Nilssons järnaffär har han dagligen haft en nära kundkontakt.

Att han sedan födseln har vissa problem med stamning bekommer honom inte alls.

— Förr var jag engagerad i Stamningsförbundet men jag har för längesedan accepterat min läggning och tror nog att kunden kanske har mer problem med det än jag.

Mats Isaksson har jobbat mycket och har därmed sällan haft tid att vara hemma med familjen. Barnen har sett hur mycket han har jobbat och ingen av dem vill en dag överta butiken.

Trots allt blir det ju lite lugnare nu med en butik i mindre skala och för framtida rekreation inköptes nyligen också ett sommarhus i Hemmeslöv. Ett hus som händige järnhandlare Mats Isaksson kommer att hålla i toppskick, gissar vi.