Mats Andersson är naturfotografen som började fotografera mer på allvar när han 2005 flyttade ut på landet och fick naturen utanför fönstren. Och som ser grävlingarna, älgarna och de andra djuren som bor i hans hemmaskog mer som individer än just djur.

Profilen: Mats Andersson

Ålder: 49 år.

Gör: Art director och fotograf.

Familj: Anna, sonen Julius, hundar och ..

Profilen: Mats Andersson

Ålder: 49 år.

Gör: Art director och fotograf.

Familj: Anna, sonen Julius, hundar och katter.

Bor: Bashult.

Intressen: Fotografering och träning.

Läser: Nästan ingenting men tittar på och analyserar bilder.

Lyssnar på: Just Diamond Eyes.

Tittar på: ”Mästerkocken”.

Favoritmat: Thailändskt.

Drömmer om: Fotografera varg i småländskt landskap.

— Jag tror att det varit nyckeln till att jag fått bilderna och att jag kunnat sätta min prägel på dem.

Sätter avtryck

Mats är utbildad inom foto på Konstindustriskolan i Göteborg och har under många år arbetat inom reklambranschen. Sedan 1989 är han verksam som art director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping och har därmed en lite annan bakgrund än många andra.

— Jag tror jag har ett annat sätt att se på det. Många naturfotografer inspireras av varandra. Jag tycker mer om råa bilder. Det har gett mig ett bildspråk ingen annan har, säger han.

Det råa, svartvita präglar i dag Mats naturbilder. Betraktaren känner igen dem och fotografen själv är mån om sitt varumärke. Ser man en bild ska det synas att ”den har Mats tagit”. Att han har satt sitt eget fingeravtryck.

Samtidigt har han, som han själv beskriver det, ett grymt intresse av att vara i skogen. Fotografera där och ta fram känslan i bilderna.

Fakta: Tävlingen

Naturfotomagasinet Natur&Foto har anordnat tävlingen NNPC (Nordic Nature Photo Contest) sedan..

Fakta: Tävlingen

Naturfotomagasinet Natur&Foto har anordnat tävlingen NNPC (Nordic Nature Photo Contest) sedan 2011.

Tävlingen beskrivs som Nordens största naturfototävling och Mats Andersson är förste svensk som lyckats knipa titeln Årets Nordiska naturfotograf.

Cirka 4 500 bilder deltar varje år och juryn utser vinnarbilder i de sju kategorierna årets nordiska fågelbild, -däggdjursbild, -landskapsbild, -närbild, -friluftsbild, -kreativa naturbild samt hotad nordisk natur.

Man utser också andra och tredjeplats i kategorierna samt sju ytterligare bilder som blir premierade.

Samtliga vinnarbilder i kategorierna ställs sedan mot varandra och en bild utses som vinnare.

— Det händer att jag går ut vid gryningen, är ute några timmar för att sedan gå och lägga mig och vakna igen vid åtta. Det gäller att ha tålamod. Jag kan vara ute 20 nätter på raken för att få en bild.

”Genialt”

Vinnarbilden – av juryn beskriven som ett möte i skogen, mellan grävling, spindel och fotograf – är tagen en sådan tidig morgon.

”Fotografen har sett något, en liten spindel, förmodligen medan han hade en grävling i sökaren. Snabbt, bytte han fokus från grävlingen till den lilla spindeln, och därmed har han skapat en bild vi aldrig tidigare skådat. Bilden gör sig absolut i svartvitt - lite mörk, lite kornig och med nattstämning. Genialt.” skriver juryn i sin motivering.

Mats har dessutom fått ytterligare tre bilder premierade i tävlingen och en av dem visar också en grävling, denna gång i siluett och med fotografens eget hus i bakgrunden. En välplanerad bild, med Mats som regissör.

Lång väntan

— Jag hade väntat länge. Den här natten fick jag sms om vad som var på gång. Kameran var riggad och själv befann jag mig på 30 meters avstånd, väntande på att klicka av.

Redan där och då kände Mats att bilden satt men gick inte fram för att hämta kameran förrän på morgonen. Då såg han att han hade haft rätt och yes-känslan infann sig.

— Fast egentligen är det ju resan fram till bilden som är det roliga, säger han.

Mats första bok kom 2009 och sedan dess har det blivit ytterligare nio, där han bland annat gått i John Bauers fotspår. Just nu är han inne i ett projekt med målet att göra en bok om Nordens landskap och till sommaren gör han sin andra resa till Island.

— Böcker är ett bra sätt att jobba. Jag fotar inte på måfå längre utan det handlar mer om att sätta min prägel på bilderna. För tillfället handlar det om landskap men jag älskar djur och kommer säkert falla tillbaka på det.

Afrikaresa

Parallellt med fotosessionerna och arbetet på reklambyrån deltar Mats i utställningar och är ute och föreläser, både på olika festivaler och för fotoklubbar. Föreläsning blir det också nu i veckan.

Förutom torsdagskvällens prisceremoni är Mats på plats i Norge för att prata under den efterföljande fotofestivalen. Mer bestämt om historien bakom boken ”Möten” han har gjort tillsammans med finske Heikki Willamo och där vinnarbilden finns med.

— Det är en stor ära bara att få vara där och prata inför 400 personer i publiken. Och det är första gången jag föreläser i Norge.

Till hösten väntar dessutom en resa till Afrika och Botswana, vilket är själva priset i tävlingen, och då är kameran så klart med.

— Det blir första gången jag gör något liknande. Vi får se om det går att göra något eget och sätta Mats-prägel på bilderna också där.