En blundande sparvuggla. Det blev Mats Anderssons vinnarbild i den svartvita klassen i den internationella tävlingen Wildlife Photographer of the Year. Och det är inte Jönköpingsfotografens enda stora vinst i år - i våras blev Mats Andersson även Årets nordiska naturfotograf när han som första svensk vann Nordic Nature Photo Contest.

Vinnarbidraget har fått namnet "Moonlight requem" och föreställer bilden av en blundande sparvuggla som kom till under våren 2015 i skogarna i södra Jönköping.

Annons

— Jag har jobbat mycket med vilda djur, och då är nyckeln att lära känna dem. Till slut lyckas man ta den där bilden, och det blir en helt annan typ av bilder än att åka runt med bil och fotografera olika älgar, säger Mats Andersson.

Bakgrunden till bilden är att han under lång tid nära hemmet följde ett par sparvugglor. När den ena ugglan en tidig morgon låg död på marken, fångade Mats Andersson den andra som satt på en gren ovanför och såg ut att sörja med slutna ögon.

— Att vinna den här tävlingen är ju ett kvitto på att man tar jävligt bra bilder, och jag tror att detta öppnar väldigt många dörrar, säger Mats Andersson.

Ofta är hans bilder hämtade från hemmiljön och innehåller något slags vemod. Han påpekar att hans svartvita bilder inte är av det dokumentära slaget, utan passar bättre på en utställning. Bilderna ger också intrycket av att ha tagits analogt, vilket inte är fallet.

Vinnarbilderna i tävlingen visas sedan genom utställningar i de flesta av världens länder. Den 18 oktober tillkännagavs vinnarna under en gala i London på Natural History Museum. Omkring 50 000 bilder har deltagit med fotografer från närmare 100 länder.