I dag kan kultursidan exklusivt publicera Jönköpingsfotografen Mats Anderssons försök till personliga tolkningar av det karga land, som redan har fängslat så många. Och som nu är ett av bokmässans teman.

Fakta: Inspirerad?

Den 6 oktober håller Mats Andersson ett bildföredrag hos Huskvarna Fotoklubb om Islandsbilderna ..

Fakta: Inspirerad?

Den 6 oktober håller Mats Andersson ett bildföredrag hos Huskvarna Fotoklubb om Islandsbilderna och om boken "Möten" (2014), som han har gjort tillsammans med den finske fotografen Heikki Williamo.

Och den 30 september berättar Gerda Holm om de gamla isländska sagorna på Huskvarna bibliotek, klockan 18. Fri entré.

Försök ja, för hur gör man något eget – av ett så sönderplåtat landskap som Islands? Det ville Mats ta reda på och i en text, som publiceras senare i höst i naturfototidskriften Camera Natura, skriver han själv om sin resa. Om hur han först besökte landet med familjen, 2006. För att inte återvända förrän i somras, 2015. Trots att han längtat hela tiden.

Annons

Mötet blir också återförenandets. Lukterna, den höga luften, vyerna. I texten utbrister Mats "det här är livet" (precis som min femårige son brukar göra när vi har det finfint).

Det är tydligt att Island slår an på det innersta.

Mats reser ensam i en liten Skoda, i 180 mil på skumpiga vägar. Sover i bilen, fryser, kokar gröt, njuter.

Efter att hänfört ha förevigat de spetsiga klipporna vid Vik – blått ljus, ilsket hav – och det kända Skogafoss-fallet, är det dags för den stora glaciärsjön Jökulsárlón, och isflaken som fräsande faller ned i havet. Men hastigheten, farten, för flaken, gör att Mats Andersson själv saktar ned.

Det känns sorgligt att glaciären krymper. Och så snabbt.

"Hur kan jag som bildskapare förmedla vad som händer med vår natur? Får aldrig vi människor nog? Hur långt ska det gå innan vi vaknar upp och gör något åt vår situation?"

Så skriver fotografen i sin text.

Sedan väntar det geotermiska områdena runt Hverir, där magmakammaren är så nära marken att marken bokstavligen kokar.

Landet levererar i form av motiv. Mats Andersson tar bilder med stor lusta.

Kommer hem, och hoppas att skapandet bär spår av hans fingeravtryck.