Stark samisk röst

Artisten Maxida Märak använder sig av sin röst för att stärka den samiska kulturen. Hon har bland annat delat med sig av sin historia i Sommar i P1 och hennes musik är en blandning av elektronisk musik, rap och samisk jojk. Nyligen kunde man även se Maxida Märak i SVT:s "Midnattssol". Onsdagen den 3 maj besöker hon Högskolebiblioteket i Jönköping under lunchevenemanget Kultur på Campus.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

Historiker som går genom rutan

Efter Simon Schama är förmodligen Michael Wood tv-formatets bästa historiker. Jag har ett flertal gånger sett om hans filosofiska och poetiska "The Story of India". Precis som Schama lyckas Wood förmedla något djupare och viktigare än att bara stå och rabbla årtal och kungamord. Missa inte hans nya serie "Historien om Kina" som nu går på SVT.

Anders Rydell, kulturchef på Hallpressen

Klassisk folkmusik på Spira

Garmarna var ett av 90-talets största band inom folkmusiken. Strax efter millennieskiftet tystnade det mer eller mindre från bandet, men under förra året släppte de sin comebackskiva 6. Nu kommer de till Spira för en konsert där de blandar gammalt och nytt. Det är den första konserten med bandet här sedan mitten av 90-talet, så det lär nog bli en ganska speciell tillställning.

MIchael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Träsnitt om dumhet

”För många år sedan gjorde jag en serie träsnitt om mänsklig dumhet och fåfänga. Verkligheten har hunnit ikapp bilderna. Att söka sanning ur fakta är passé. Människan låter sig ledas av åsnor.” Så säger bildkonstnären Torsten Jurell till sina FB-vänner och visar en bild per dag ur sviten "Hoppets triumf". Men hela sviten är tillgänglig, också för JP:s läsare. Du kan se den på Jurells hemsida,

Sören Josefsson, kulturskribent

Poesi för öga och öra

Poesi till lunchen kan intas varje vardag klockan 12 i Sveriges Radios 80-årsjubilerande "Dagens dikt". Att poesin är oumbärlig bevisar också den Tranåsfödda poesitidskriften "Populär poesi" som började som nättidskrift, men som nu utökar med fyra tryckta nummer per år. I nr. 32 kan man bland annat läsa "En internetpoets bekännelser" med den lockande underrubriken: ”Jag skrev poesi på internet, du kan aldrig tro vad som hände sen....”

Ulla Strängberg, kulturskribent