Claes Dahlquist beskriver sig själv som en historienörd och är präst i Järstorps kyrka. Han kom på idén om att istället för att gå tillbaka till 1800-talet, som tidigare år, så vreds klockan tillbaka ännu ett halvt sekel till 1300-talet.

— Det har alltid varit historiska teman. Nu tänkte vi gå tillbaka till tiden då kyrkan var alldeles ny. Det äldsta dokumentet man har hittat är från 1309 och då stod redan kyrkan här. Troligtvis fanns den redan innan dess, säger Claes Dahlquist.

Han berättar också om hur människorna var annorlunda på medeltiden.

Annons

— I dag är vi individualister och fokuserade på intellekt. Då var inställningen att man inte klarade sig själv och att man behövde hjälp från andra för att klara sig. Man fokuserade även mycket mer på känslor och det såg man på hur kyrkan var utformad. Vi kan fortfarande lära oss från medeltiden, säger Claes Dahlquist.

Besökarna fick träffa människor från alla samhällsskift från medeltiden. Adelsmänniskor, bönder, fattighjon och präster gick runt bland byggnaderna vid kyrkan. Den som ville kunde även gå en upplevelsevandring.

"Väldigt vackert"

Men några omständigheter gjorde att man inte kunde gå hela vägen med tonerspel. Bland annat på grund av medeltidsveckan på Gotland som lockar till sig mycket folk. Men det hindrade inte ett amazon- och riddarsällskap från att dyka upp och visa sina färdigheter på hästryggarna och med svärden. Till båda hejarop och burop övade de inför en månghövdad publik.

Fakta: Järstorps kyrka

Järstorps kyrka är en av bygdens äldsta med grundstenar från 1200-talet. 1831 revs den östra..

Fakta: Järstorps kyrka

Järstorps kyrka är en av bygdens äldsta med grundstenar från 1200-talet. 1831 revs den östra gaveln med kor och absid och kyrkan förlängdes med 10 meter, för att rymma socknens ökande befolkning. Den fick då sin nyklassiska utformning. Kyrkan har renoverats 1938, 1992 och 2007.

Källa: Svenska kyrkan i Jönköping

Anita Johansson är hembygdsföreningens ordförande och för dagen klädd i en medeltidsklänning. Hon är en av många som varit med och sett till att Järstorpsdagen blivit verklighet även i år.

— Järstorps kyrka är en av Sveriges populäraste brukskyrkor, till exempel är det bröllop varje lördag. Det är väldigt vackert här och det är nära till staden. Jag hoppas att besökarna idag tycker att det är så bra som det är, säger hon.