Kristdemokraternas i Jönköping har haft provval till kommunfullmäktige. I valet röstar partiets medlemmar och resultatet är rådgivande i det kommande arbetet med att ta fram vallistor.

Fakta: Topp fem i KD:s interna val

1. Andreas Sturesson (KD), kommunalråd

2. Cecilia Hjorth Attefall, ordförande äldrenämnden

3. M..

Fakta: Topp fem i KD:s interna val

1. Andreas Sturesson (KD), kommunalråd

2. Cecilia Hjorth Attefall, ordförande äldrenämnden

3. Margaretha Strömberg, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

4. Carl Cunningham, ledamot i barn- och utbildningsnämnden

5. Anders Hulusjö, ordförande i kommunfullmäktige

Populärast i det interna valet var nuvarande kommunalråd Andreas Sturesson (KD).

— Andreas Sturesson är en stark företrädare och profil som sätter avtryck i kommunpolitiken, han har starkt stöd både inom partiet och ute bland kommuninvånarna, säger Simon Rundqvist (KD), ordförande i nomineringskommittén.

Upplever medvind

Annons

På andra plats i provvalet kom Cecilia Hjorth Attefall, följt av Margaretha Strömberg på tredje plats, Carl Cunningham på fjärde och Anders Hulusjö på femte plats. Carl Cunningham och Cecilia Hjorth Attefall har politiska uppdrag för partiet men är nya namn till kommunfullmäktige.

— Jag känner mig väldigt glad och tacksam för förtroendet, det är ett kvitto på allt det politiska vardagsslitet, säger Cecilia Hjorth Attefall som är ordförande i äldrenämnden.

Simon Rundqvist säger att partiet fått en ovanligt stor mängd nomineringar till provvalet i år och upplever att de har en bra mix. Han nämner Simon Attefall, KDU:are och Gabriella Lönn, ledamot i fullmäktige som exempel på unga politiker som det gick bra för i provvalet.

— Vi upplever att vi har medvind och att det finns intresse att engagera sig i vår politik, säger han.

Blandad lista

Nu ska nomineringskommittén sätta samman ett förslag på valsedel som sedan fastställs av en stämma i januari.

— Provvalet är en av faktorerna vi tar hänsyn till. Sedan gäller det att få till en blandad lista vad gäller bakgrund, kön och ålder. Kandidaterna ska spegla befolkningen på ett bra sätt så att alla kan hitta någon att identifiera sig med och känna förtroende för, säger Simon Rundqvist.

KDU