Vattnet är grönt och rätt så äckligt men det är inte farligt att hoppa i så länge det inte är algblomning. Ett dopp då kan ge irriterad hud och illamående.

Hur ser man att det är algblomning?

Barnarpasjön

Arbetet med att rena Barnarpasjön drog igång 2013. Under första etappen renades 3 000 kvadratm..

Barnarpasjön

Arbetet med att rena Barnarpasjön drog igång 2013. Under första etappen renades 3 000 kvadratmeter.

Vid årsskiftet lämnade miljö–och hälsoskyddskontoret in en ny ansökan till mark–och miljödomstolen om att få rena ytterligare 16 000 kvadratmeter.

Mark–och miljödomstolen har beslutat att avgöra målet utan huvudförhandling. Men det beslutet måste länsstyrelsen ha yttrat sig om senast den 14 augusti.

— Det flyter starkt gröna partiklar i vattnet, nästa neongröna. Det ser motbjudande ut så det är nog ingen som vill bada då. Störst risk är det för hundar som dricker vattnet när de badar, säger Jenny Kanerva–Eriksson som är miljö–och hälsoskyddsinspektör. Men hittar man ett ställe i sjön där det inte finns några alger kan man bada.

Bengt Simonsson, forskningschef på KTH–företaget Teknikmarknad, väntar otåligt på besked från mark–och miljödomstolen så att forskarna kan fortsätta med att rena sjön.

Har du badat där?

— Det har vi gjort, vi har hoppat i från scoutstugan. Men det är lite svårt att ta sig i utan en strand, säger han.

Annons

Det gröna vattnet beror på att det är för mycket växtnäring och för dåligt med syre på sjöns botten. Kemin gör att det då frigörs fosfor.

— Vi har hittills tagit bort ett ton sediment och då minskar syreförbrukningen. Men nu behöver vi jobba på en större yta än tidigare. Allt är förberett, vi väntar bara på tillståndet, säger Bengt Simonsson.

Ansökan som miljö–och hälsoskyddskontoret väntar på är att få tillstånd att muddra på en mycket större yta i sjön. Däremot skjuter man upp arbetet med att göra en strand.

Det beslutet har Bengt Simonsson svårt att förstå.

— Varför vill man få bra vatten i sjön? Jo, för att bada! Men man måste ha något att kliva ner i. Det har vuxit igen kring sjön, man behöver få upp rötter och rensa, sedan finns ju sanden där. När vi drog igång det här projektet köpte kommunen två maskiner, en för att muddra och en som suger upp sediment, säger Bengt Simonsson.

Maskinen som forskarna har byggt är som en jordfräs som går under vatten och som hugger av rötter och rensar upp.

— Det är inte så fasligt mycket arbetet med att ordna en strand. Jag bor i Stockholm och där kan man inte tänka en tanke utan att det ska kosta tio miljoner, säger Bengt Simonsson.

Han säger att det finns tusentals övergödda sjöar i Sverige.

— När vi har fixat till det har vi löst ett stort miljöproblem, säger han.

LÄS MER: Därför luktar det i Barnarp