LÄS MER: Fler besökare än någonsin

Han arbetar med utvecklingsfrågor på kultur–och fritidsförvaltningen och ser moderniseringen av Tändsticksmuseets basutställning som nödvändig. För kommuninvånarna som ska lära känna sin lokalhistoria och för turismen. En ny basutställning som också har digitala delar kan bidra till att göra Jönköping till turistort.

Den nuvarande basutställningen gjordes klar 1994 och vanligtvis brukar basutställningar göras om kanske vart tjugonde år.

— Nu är det dags. Vi måste hänga med, säger museiintendent Ann Johansson på Tändsticksmuseet.

LÄS MER: För att bli kulturhuvudstad måste man satsa

Tändsticksmuseet vill visa industrialismen och dess betydelse i Jönköping, i Sverige och i hela världen. Museet visar också lokal konst och byter konstutställningar fem eller sex gånger om året.

Annons

Vad blir den största förändringen mellan den gamla och nya basutställningen?

— Det är de interaktiva elementen med ljud, ljus och dofter, att jobba med alla sinnen. När den här utställningen gjordes för 23 år sedan var den bra. Nu vill vi gå vidare, säger Ann Johansson.

Tidsplan

2017: Förstudie för 350000 kronor

2019: Arkitekttävling

2020/2021: Basutställningarna byggs

20..

Tidsplan

2017: Förstudie för 350000 kronor

2019: Arkitekttävling

2020/2021: Basutställningarna byggs

2022: Basutställningarna öppnas

Vad blir det roligaste?

— Att jobba mer med skolorna och nå alla barn. Det finns så många berättelser att berätta, inte minst om barnen som jobbade på Tändsticksfabriken. Nu vill vi veta mer om hur vi ska kunna gestalta det, säger Ann Johansson.

LÄS MER: Det krävs mer än Götalandsbanan

Tändsticksmuseet basutställning 1994 gjordes av Clara Åhlvik. Hon har nyligen gjort utställningen på nya Scenkonstmuseet i Stockholm. Vem det blir som ska göra den nya utställningen på Tändsticksmuseet är inte klart.

Först ska politikerna i kultur–och fritidsnämnden ge klartecken till en förstudie som ska göras av en expert på området. Sedan blir det en arkitekttävling.

Den stora satsningen är också ett led i målen att Jönköping ska bli Årets Kulturkommun år 2022 och Europas Kulturhuvudstad år 2029.

LÄS MER: Ny kulturallians: Jämställ kulturen med idrotten