Oavsett ålder har de flesta en koppling till Pokémon. Kanske spelade du alla Gameboy-varianterna tills kassetterna gick sönder, eller så har du sett ditt barnbarn leka med en Pikachu-figur.

Sedan några dagar tillbaka är det julafton för alla som någon gång drömt att monstren fanns på riktigt. Spelet Pokémon Go! har släppts, och trots att det har inte kommit till Sverige än har många Jönköpingsbor fixat det på egen hand. Martin Wikström är en av dem.

— Jag skapade ett fejkat Apple-ID i USA. Så har alla gjort. Man kan bli bannad, men det är värt det.

Om nostalgi

Tillsammans med sina vänner springer han runt på Jönköpings gator och letar efter monstren. I friaredalens damm kan man stöta på en Magikarp, i stadsparken en Eevee. Spelarna har redan hunnit bilda en facebookgrupp och fler strömmar dit för varje dag.

Annons

— När jag var ute igår mötte jag sex stycken som uppenbarligen spelade och flera som jag misstänkte. Man springer omkring och träffar på varandra, säger Martin Wikström.

Fakta: Detta är Pokémon Go!

Pokémon började som tv-spel där karaktärerna samlar på, och strider med, så kallade Pok..

Fakta: Detta är Pokémon Go!

Pokémon började som tv-spel där karaktärerna samlar på, och strider med, så kallade Pokémons. Dessa har ersatt djur och bär magiska krafter kopplade till jordens element. Med tiden utvecklades spelen till ett helt fiktivt universum med spelkort, filmer och böcker.

I Pokémon Go! används mobilen för att göra monstren "verkliga". Spelet går ut på att fånga Pokémons som dyker upp på skärmen vid en viss geografisk, verklig plats. Genom mobilkameran ser det ut som att varelsen står mitt framför en.

Ett Pokémongym är en plats dit användarna av appen tar sina Pokémons för att träna dem.

Drivkraften är bland annat nostalgin i att hitta alla de Pokémons som de tidiga 90-talisterna växte upp med. De kan dyka upp när man minst anar det.

— Jag var nära att få en Onyx, jag hittade den i hissen på väg till jobbet. Men jag tappade min GPS-signal och fick den inte.

Vilken är stans bästa plats?

— Skolgården vid Idas skola. I fontänen finns ett ställe där man kan hämta Pokémonbollar, säger

Säkerhetsproblem

Allting är dock inte frid och fröjd. Under måndagen avslöjades en allvarlig säkerhets- och integritetsmiss i programmeringen. När spelaren ger appen tillgång till sitt Google-konto får utvecklaren Niantic tillgång till allt. Däribland mejl, foton, och användarens geografiska position. Niantic har börjat arbeta med en uppdatering för att fixa buggen.

Buggen stör dock inte Jönköpingsspelarna. Martin Wikström är övertygad om att spelet kommer växa explosionsartat när det väl släpps officiellt i Sverige.

— Det kommer bli jättestort, det är ju det innan det ens släppts. En kompis till mig har köpt en Ash-keps. Jag hoppas inte det dyker upp ett Pokémongym i mitt hus bara.